IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киберсигурността във фокуса на технологичната индустрия през 2015 г.

С нарастващия брой кибератаки компаниите са изправени пред все по-големи предизвикателства

18:00 | 03.01.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

2015 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Опазване на лични данни. Защита на корпоративните системи. Големи пробиви. Изтичане на важна информация. Всичко това доминираше в заглавията на новините през 2015 г. Причината се оказа все по-голямата заплаха от хакерски атаки, пред която е изправен бизнесът в световен мащаб.

Всъщност броят на кибератаките расте с 20 до 30% годишно, твърди Иван Михалев, старши експерт в щаба на командването на Военноморските сили на България. Причината за всичко това е фактът, че информацията се е превърнала в специален ресурс и може би най-важната стока, с която бизнесът и правителствата могат да разполагат. Ето защо битката за нея е все по-безмилостна.

Ролята на правителствата

Не само хакерските групи се интересуват от достъп до потребителски данни. Правителствата стоят зад немалко атаки, които поръчват тайно. Става дума за държавен шпионаж, чиито граници не са известни, но все повече чуваме за него напоследък. Един от най-ярките примери за това е пробивът в системите на Бюрото за управление на персонала в САЩ. Атаката доведе до кражбата на милиони секретни данни от държавния архив. Агенцията за национална сигурност обяви, че подозира, че Китай стои зад всичко това.

От своя страна, Китай прие национален Закон за сигурността, който включва и мерки за затягане на сигурността в киберпространството. Документът предвижда подсилване на цялата ключова мрежова инфраструктура и информационните системи на страната.

Същевременно Китай се бори упорито с хакерите, като през август обяви, че в рамките на шестмесечна акция са арестувани цели 15 хил. души за предполагаеми киберпрестъпления.

През май пък беше извършена атака срещу Бундестага, при която бяха откраднати важни данни, като властите обявиха, че това не е първият подобен случай на изтичане на информация. Хакерите са получили достъп до вътрешните сървъри на Бундестага, използвайки вируси от типа „троянски кон“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Абе поне от хорски срам напишете че и телефона на Меркел се подслушва , ама то е за добро , дето хортуваше марандито веднъж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
CIA не подслушва и не поръчва тайно подслушвания.CIA не хаква граждани.CIA не хаква компании.CIA не хаква правителства.CIA бди над нас, пази ни от лошите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още