IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EY повиши значително прогнозата си за БВП на България

Консултантската компания очаква българската икономика да нарасне с 2,7% тази година

15:25 | 22.12.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
EY повиши значително прогнозата си за БВП на България

Растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на България от 2,7% през 2015 г. прогнозира консултантската компания EY. Това е значително увеличение спрямо предишната прогноза от едва 1,9% отпреди три месеца. От компанията очакват още ръстът на БВП на страната да достигне 2,6% през 2016 година, след което да се установи на средно ниво от малко над 3,5% на година през периода 2017-2019 г.

Консултантите очакват стимул на икономиката да дава увеличаващото се външно търсене. За 2015 г. компанията прогнозира растеж на износа от 4,7%, което е движено основно от повишаващото се европейско търсене.

През 2016 г. експортният растеж може да забави темповете, тъй като основните търговски партньори на България, и по-конкретно Сърбия и Турция, са засегнати от увеличението на лихвените проценти в САЩ и повишената политическа несигурност, смятат консултантите.

Вътрешното търсене отбелязва растеж от 1,7% през 2015 г. в резултат от влиянието на растежа на частното потребление, ниските лихвени проценти и увеличените инвестиции, се посочва още в прогнозата на компанията. Очакванията са потребителските разходи да се увеличат с 3,1% през второто полугодие на 2015 г., стимулирани от по-високите заплати, ниската инфлация и намаляващите нива на безработица.

От EY прогнозират също увеличение на инвестициите. Въпреки че трансферите от ЕС ще достигнат своя пик през 2015 г., тласъкът за инвестициите и строителната индустрия ще продължи и през 2016 г., смятат консултантите.

Икономическите условия в еврозоната продължават да се подобряват

Според прогнозата за еврозоната на EY капиталовите инвестиции ще подкрепят стабилното възстановяване в средносрочен план. Компанията очаква ръст на БВП на еврозоната от 1,5% през 2015 г., преди увеличението му до 1,8% през 2016 и 2017 г.

В прогнозата се очаква още общите постоянни инвестиции в еврозоната да нараснат с 2,4% през следващата година – най-бързото нарастване от 2007 година насам – достигайки до 3,1% през 2017 г. През 2018 и 2019 г. очакването е общите постоянни инвестиции да бележат ръст от около 2,5% на годишна база.

Подпомогнати от ефекта на по-ниските цени на петрола, потребителските разходи са основната движеща сила на растежа при възстановяването на еврозоната до момента. В бъдеще въпреки че прогнозата за еврозоната очаква по-балансирано възстановяване, при което разходите за инвестиции и потреблението ще имат до голяма степен сходен принос за растежа, разходите на домакинствата ще запазят своето критично значение.

Увеличаването на трудовите доходи ще бъде ключовата движеща сила за разходите на домакинствата, движени основно от нарастването на заплатите. Очакванията на консултантите са потребителските разходи да се увеличат с 1,7% през 2015 г. и с 1, 6% през 2016 г., а в средносрочна перспектива очакването е за годишен ръст от около 1,4%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Хаха , все едно чета "Работническо дело" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още