IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2015 година в търсене на алтернативите на руския природен газ

Водещата роля в газовата сфера в Централна и Югоизточна Европа ще си оспорят три държави - България, Гърция и Турция

08:12 | 31.12.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2015 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

2015 година се оказа поредната, в която България положи сериозни усилия да намали зависимостта си от руския природен газ. В терсенето на алтернативи ключова роля играят газовите връзки със съседните държави.

От кризата в отношенията между Русия и Украйна през 2009 година, оставила без газ региона, страната ни изготви планове да свърже мрежата с газопреносните системи на съседните държави. За поредна година обаче усилията са без значителен успех. 

Вече повече от две години не може да бъде въведена в експлоатация връзката с Румъния. Причината е скъсаната тръба по дъното на р. Дунав, а уверенията са, че съоръжението най-накрая ще бъде завършено до средата на 2016 година.

След месеци забавяне беше подписано и окончателното инвестиционно решение за втория интерконектор с Гърция (IGB), който да свърже системите между точките Комотини и Стара Загора. Това е обнадеждаваща крачка, но по проекта предстои още много работа, като най-важната от тях е намирането на финансиране

По останалите проекти - за свързване със системите на Сърбия и Турция, обаче работата все още е на фаза "добра идея".

Връзката "Димитровград - Ниш" ще осигури достъпа на България до газовите системи на Централна Европа, но предвиденият капацитет в първите години е в ущърб на България. Според плановете до 2018 година по тръбите ще може да бъдат пренесени до 1,8 млрд. куб. метра куб. метра газ годишно от България към Европа и до 0,5 млрд. куб. метра газ годишно в посока към България.

Или това означава, че страната ни ще може да използва съоръжението само в случай на кризисна ситуация. До 2024 година преноса се увеличава - до 3,2 млрд. куб. метра годишно към Сърбия и до 2,5 млрд. куб. метра годишно (малко под годишното ни потребление в момента) в посока към България.  

И така, на този етап  плановете за изграждането на газов хъб "Балкан" на територията на България все още изглеждат нереализируеми. Шансове ни за реализацията на този проект обаче никак не са за пренебрегване. Със спирането на "Турски поток" все по-явно се коментира възможността Русия отново да се върне към "Южен поток", но вече до българската граница и разпределението на газовите потоци към Европа да става от газовия хъб "Балкан".

Допълнително страната ни може да разпределя газ от Каспийския регион (чрез IGB), а също и на втечнен газ от терминал, който трябва да бъде изграден край Александруполис.

Новият газов триъгълник в Средиземно море

Но в намеренията си да стане енергиен фактор за региона, а и дори за Европа, България съвсем не е сама и може да срещне изненадващата конкуренция на Гърция.

На пръв поглед южната ни съседка се свързва с преговори с кредитори, дългове и тежки реформи. Правителството на Сириза обаче води активна политика в областта на енергетиката. Още при едно от първите си посещения в качеството си отново на министър - председател Алексис Ципрас призова инвеститорите отново да открият Гърция и нейния енергиен сектор.

По време на посещението си в Ню Йорк той посочи, че през страната му ще минават бъдещите енергийни пътища на Европа.

И перспективите наистина са са много добри. На първо време през страната ще премине Южния газов коридор, който ще пренася азерски газ от Каспийския регион до Европа. Плановете са по него да преминават към 16 млрд. куб. метра природен газ на година. 6 млрд. куб. метра обаче ще бъдат предназначени за Турция.

Строителството на съоръжението вече започна и очакванията са да бъде въведено в експлоатация през 2020 година. Първите количества газ от Каспийско море ще стигнат до Турция през 2018 година.

Другата много перспективна алтернатива за Гърция са находищата в Средиземно море край бреговете на Египет, Кипър и Израел. За намеренията на Атина показателно говори провелата се в края на годината тристранна среща между лидерите на Египет, Гърция и Кипър.

Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Благодарение на всички управляващи гарнитури в България след 1989 година и пълното подчинение на националните интереси на чуждите геополитечски центрове ние като страна сме доведени до практически пълна безизходица в снабдяването с природен газ. В случая ни помага единствено разбиването на тежката българска промишленост под натиска на новите ни "приятели" и намалената консумация на синьо гориво. Но реално ние нямаме адекватна алтернатива на руския газ, освен чрез Гърция да се снабдяваме с втечнен катарски газ , чиято цена на моменти е два пъти по висока от тази на тръбния руски газ. Вариантите , Азербайджан, Туркменистан , или Иран са или реално неосъществими или тяхната реализация е възможна но в дългосрочен план! Да ни е честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
mistt
преди 8 години
при сегашната консумация на газ има запаси за 5000-6000 год. и ако се увеличи какво правим след като свърши и още по-важното на колко процента може да се откажем от въглеводородите ????Ще му мислим след 5-6000 години.Нефт и газ има още мнооого!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
mistt
преди 8 години
Атанасио , Атанасио , нефта стана 35 долара - ти пееш , че ша свърши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Яжте ФАСУЛ българи, и мразете ***! ха ха ха Колкото повече го мразите толкова повече газ ще произвеждате! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Единствената алтернатива на хоризонта е добрия стар ФАСУЛ! Повечеко от него по Нова година и всеки ще си произведе газ за отопление през студените януарски дни. За индустриални нужди обаче, ще са необходини по големи количества доставки американски ГМО /специална газова селекция/ фасул! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 7 Трябва да се мисли 50-100год. напред тоест столетия а фактите са :- при сегашната консумация на газ има запаси за 50-60год. и ако се увеличи какво правим след като свърши и още по-важното на колко процента може да се откажем от въглеводородите ????Чел съм статии ,че от петрола може да се откажем на 80-90% тоест трябва да си оставим за столетия наред а за въглищата за първо време има измислени технологии за улавяне на всички газаове които излизат от ТЕЦ ,и тъй като запасите са 200год. което не означава ,че не трябва да се намали консумацията включително ТЕЦ-вете да са когенерация тоест трябва всички мощности на въглеводороди трябва да са помощни към ВЕИ мощностите И се надявам да е вярно това - ''Най-голямата виртуална електроцентрала на света се намира в Германия..... смесва 3 ветропарка с обща мощност 12.6 MW, 20 фотоволтаични централи, които са 5.5 MW, помпени системи за съхранение с 4 GW за съхранение - http://greentech-bg.net/?p=7530
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
За алтернативите на газта тоест на изчрпаемите енерг.източници съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558Мога да направя България независима на 80% от сегашните 80-90% зависимост от внос на газ,нефт ,и това се отнася за всички държави защото просто петрола свършва - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и заради глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Тоест започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин''с цел 6% бюдж.излишъци защото доклада на ООН е грешен - http://***.greentech.bg/?p=21201 - 50 трилиона са но до 2030год. тоест 6% от БВПкоито се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Най подходящото заглавие е "В гонене на Михаля" . Инвестора да обясни на псуващия народ как , откъде и най вече кога и на каква цена ше дойде газта.А пък може довечера прецедента Плевнелиев да зарадва българския народ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
ае да спират да праат квот искат ..... сега ше извадя кожуха от долапа, че кат гледам май и молците са се гътнали от студ ..... :)) слагам масата, праа по една греяна и ше чакам 2016г. да видим какво ще ни донесе .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 8 години
аз съм се подготвил , още от лятото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още