IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати търсят конкретен отговор за собствеността на данъчните складове у нас

Финансовият министър не е давал конкретен отговор на този въпрос по време на парламентарния контрол, смята Петър Славов

10:47 | 23.12.15 г. 1
Депутати търсят конкретен отговор за собствеността на данъчните складове у нас

Депутати са внесли питане в Министерството на финансите по Закона за достъп до информацията относно собствеността на данъчните складове у нас, съобщи пред БНР депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Той уточни, че на три пъти финансовият министър Владислав Горанов е отказвал да даде конкретен отговор на този въпрос по време на парламентарния контрол.

Няма как да бъдат предложени законодателни инициативи за решаване на проблема, ако не се знае какво е състоянието на пазара, отбеляза Славов.

Той посочи данни от 2011 година, според които има свръхконцентрация на собствеността в едно дружество. Според него именно това е сочено от анализатори, че е в основата на липсата на реална конкуренция на пазара за горива.

Концентрирането на собствеността на данъчните складове не дава възможност за алтернативен внос на горива от други държави в ЕС, което би помогнало за намаляване на цените на горивата у нас, посочи още депутатът.

С подаването на питането по Закона за достъп до обществена информация Славов очаква вече конкретен отговор на поставения въпрос. Ако Министерството и този път откаже, ще се стигне до съд, категоричен е депутатът. 

Като пример за изкривяването на пазара у нас Славов посочи още и по-ниската цена на горивата в началото на годината, когато обаче цената на петрола на световните пазари е била по-висока. През годината другите компоненти на цената на бензините и дизела у нас не са са променили, уточни депутатът и допълни, че е отправил питане към енергийния министър Теменужка Петкова по казуса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
К`во значи отказал, не искал, забравил и прочие. Не че, не е общо известно. Но такова гъбаркане и гаргара със "зрителите" е пореден връх в трагикомедията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още