IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Новият закон за визите в САЩ нарушава ядреното споразумение

Новите правила налагат визови ограничения на иранци и на хора, посетили Иран

21:12 | 23.12.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф днес заяви, че ако се приложи, новият американски закон, налагащ визови ограничения на иранци и на хора, посетили Иран, ще е нарушение на подписаното тази година ядреното споразумение между Техеран и световните сили, предаде Ройтерс.

Новата мярка, одобрена от Конгреса на САЩ и получила законова сила с подписа на президента Барак Обама в петък, не позволява на лица с иранско гражданство или лица, посетили Иран, да влизат без виза в САЩ.

То бе взето като мярка за сигурност след атентатите на ИДИЛ в Париж и кървавото нападение в Сан Бернардино, Калифорния.

Иран - управляван от шиитски духовници и твърд противник на сунитския радикализъм, изповядван от групировки като ИДИЛ, заяви, че е включен в списъка, за да се саботира ядреното споразумение.

"Ако законът бъде приложен в настоящия му вид, той определено ще е нарушение на споразумението", каза Зариф, цитиран от иранската информационна агенция Тасним, на обща пресконференция с монголския си колега Лундег Пуревсурен.

Зариф отбеляза, че е повдигнал въпроса пред държавния секретар на САЩ Джон Кери на срещата им в Ню Йорк този месец, както и в няколко имейла в последните 10 дни.

Според новия закон гражданите на 38 страни, повечето - европейски, няма да могат вече да влизат в САЩ без виза, ако са посещавали Иран, Ирак, Сирия или Судан в последните пет години или ако имат двойно гражданство на една от тези страни.

На среща с председателя на френския Сенат Жерар Ларше в Техеран в понеделник Зариф определи новата мярка като дискриминационна и призова европейците да се противопоставят на закона, "ограничаващ тяхната независимост".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
а сефте, тея все едно незнаят с какви о.лигофрени си имат работа .... то ако има нешо което да не е нарушено от Сашшш .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
bgMan
преди 8 години
Те пък щото иранците много го спазват същото това "споразумение".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още