IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината за Apple - рекорди, нови продукти и притеснителни прогнози

iPhone остава основен източник на приходи за компанията от Купертино

08:48 | 05.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Само преди няколко седмици CNBC разкри, че в САЩ набира популярност един доста необичаен коледен подарък - акции от технологични компании, като най-желани са тези на Apple. И определено има защо. През тази година технологичният гигант запази статуса си на марка, която предлага висок клас стоки и отбеляза рекордни резултати във всичките си фискални тримесечия. Това обаче не се оказа достатъчно за инвеститорите.

Причината над компанията до известна степен да тегнат сиви облаци са прогнозите за забавянето на търсенето на нейния ключов продукт iPhone. Именно той носи по-голямата част от приходите и печалбата ѝ, което може да доведе до известни проблеми за Apple през предстоящите месеци.

Но преди тези прогнози да се появят компанията превърна септември в истинско събитие. Целият свят говореше за нея и новите продукти, които планираше да изкара на пазара. Погледите бяха приковани към традиционното ѝ събитие, на което се случи нещо необичайно - тя обяви пускането на продукт, който известният съосновател на Apple никак не харесваше - стилусът. В същата вечер станахме свидетели на много емоции около представянето на iPhone 6S и 6S Plus, Apple TV, iPad Pro, iPad Mini 4 и Apple Watch.

Но нека надникнем какво още донесе годината за Apple?

Ключови продукти

iPhone. Огромните продажби на смартфоните обаче разкриха друг задълбочаващ се проблем. Apple става все по-зависима от iPhone. Продажбата на близо 231 млн. бройки от него генерира около 63% от приходите на компанията. Затова особено важно за технологичния гигант през 2016 г. ще бъде да откри други също толкова големи източници на приходи, за да се стигне до ситуация, в която разочароващото представяне на смартфоните ѝ да доведе до сериозни проблеми за нея. Тези опасения се засилват, след като през последните няколко седмици редица анализатори прогнозираха, че продажбите на iPhone ще спаднат през 2016 г.

iPad. Новината, че световният пазар на таблети се свива никак не зарадва Apple. Само през третото тримесечие той отбеляза спад с близо 13%. Въпреки лошите новини компанията от Купертино остава лидер с пазарен дял от 20,3%. През октомври спадът на продажбите на iPad на годишна база беше значителен - цели 19,7%. Сред едно от обясненията за тези лоши резултати на целия пазар е фактът, че потребителите предпочитат все повече смартфони с големи екрани. Именно заради това видяхме и нови модели iPhone, които задоволяват именно тези потребителски желания.

Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 8 години
Не ни ли зарадваха с такава статия и миналата година и пак за AAPL...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още