IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: 2015 г. беше година на макроикономическата стабилност

Либерализацията на енергийните източници ще създаде предпоставки за понижение на цената на електроенергията, допълва той

14:15 | 24.12.15 г. 4
Лукарски: 2015 г. беше година на макроикономическата стабилност

2015 може да се характеризира като година на макроикономическа стабилност, заяви в интервю с по Bloomberg TV Bulgaria министърът на икономиката Божидар Лукарски.

През третото тримесечие БВП нараства с 2,9%, което рязко контрастира за прогнозата от 1% за 2015 г. и 1,5% през 2016 г., каза Лукарски. Той говори за състоянието на българската икономика и политическа среда, либерализацията на енергийния пазар, ТТИП и други теми.

В България има готов бизнес, който да развива иновативното мислене и да го имплементира в реални продукти с висока добавена стойност, отбеляза той, подчертавайки, че фокусът на правителството през 2016 ще бъде в подпомагане иновациите и развойната дейност.

Либерализацията на енергийните източници ще създаде предпоставки за понижение на цената на електроенергията, заяви министърът. В началото ще има известно покачване, но съм уверен, че бизнесът може да го понесе, тъй като индустриалното ни производство се увеличи с 5% тази година.

България със сигурност ще има повече „положителни емоции“ от ТТИП. САЩ са голям пазар и ако ЕС се откаже да участва в него ще стане по-неконкурентоспособен, спрямо източните икономики, каза икономическият министър, като нарече опасенията, че ГМО продукти могат да попаднат на българския пазар „клишета“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Longin
преди 8 години
ebati galfona
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
yonko_chuklev
преди 8 години
Прав е човека - самата година си беше стабилна, но тяхната негодна бюджетна политика вече е друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Иван Митев
преди 8 години
Все още правителството е подведено да не зачита наличие на сгрешена парична система.В условия на тази държавна грешка министрите колкото повече работят да постигнат обществен икономически растеж, толкова по-голям потенциал за кризи се развива и щетите са по-болезнени.Мнозина очакват политиците да ги спасят от актуални злини. Те са със заблуда. Политиците не могат да предотвратят тази лошотия, защото причината не е в тяхна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
strol
преди 8 години
E тоя Лукарски колко е ***,нямам думи просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още