IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Междузвездни войни" премина границата от 1 млрд. долара

Лентата постави рекорд за най-бързо генериране на тази сума - само за 12 дни

10:12 | 28.12.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Star Wars Facebook page</em></p>

Снимка: Star Wars Facebook page

“Междузвездни войни: Силата се пробужда” успя да генерира повече от 1 млрд. долара приходи от глобални продажби в рамките на 12 дни, превръщайки се в първия филм, който достига тази граница толкова бързо, пише Bloomberg.

Лентата на Walt Disney, в която участва нов екип млади актьори и добре познати звезди като Харисън Форд и Кари Фишър, събра 153,5 млн. долара в САЩ и Канада през втория си уикенд по кината, разкри Rentrak. Филмът успя да надмине по резултати четири нови премиери, запазвайки челната си позиция.

Растящите приходи изненадаха дори ръководството на Disney и подчертават възможностите на Lucasfilm - компанията зад “Междузвездни войни”, която Disney придоби през 2012 г. Всяко подразделение на Disney работи под пълна пара - от филмовото, през това за потребителски продукти до тематичните паркове и телевизионното.

“Пренаписваме книгата с рекорди всеки ден”, твърди Пол Дергарабедиан, старши анализатор в Rentrak. “Повторните гледания имат ефекта на снежната топка”. По думите на експерта скоростта, с която филмът е преминал границата от 1 млрд. долара, е “потресаваща”, като се има предвид, че лентата ще дебютира в Китай чак другия месец.

Преди “Силата се пробужда” филмът, който най-бързо е достигнал 1 млрд. долара приходи, е “Джурасик свят” на Universal Pictures, който успя да го постигне за 13 дни през юни.

Новата продукция от поредицата “Междузвездни войни” вече успя да изпревари “Джурасик свят” по най-високи резултати в уикенда на премиерата си. Филмът дебютира официално в кината в САЩ на 18 декември, а на част от международните пазари се появи на 16 декември. BoxOffice.com прогнозира 163 млн. долара за лентата през първия уикенд.

Коледен рекорд

Освен това филмът постави рекорд и за коледни продажби, генерирайки 49,3 млн. долара от билети, твърди Rentrak.

“Филмът е по-успешен, отколкото очаквахме да бъде”, заяви председателят и главен изпълнителен директор на Disney Боб Айгър в интервю на 21 декември.

“Силата се пробужда” се появява цели 30 години след “Междузвездни войни: Завръщането на джедаите”, който излезе през 1983 г. Завръщането на звезди като Форд и Фишер, които участват в първите филми от поредицата, заедно с по-млади участници на ключови роли, е смятано от критиците за една от причините за популярността на новия филм сред толкова киномани.

Други филми

Сред новите премиери този уикенд се нареди тази на филма “Daddy’s Home” на Paramount Pictures, който дебютира с продажбата на билети за 38,8 млн. долара и се класира втори в боксофиса в Северна Америка.

В комедията участва Уил Феръл, а прогнозата на BoxOffice.com беше за продажби в размер на 18 млн. долара. Филмът събра едва 26% позитивни ревюта в сайта Rottentomatoes.com.

“Джой”, новият филм на Дженифър Лорънс, дело на 20th Century Fox, се класира трети в списъка на най-гледаните филми в САЩ и Канада, събирайки 17,5 млн. долара. В продукцията участват Робърт Де Ниро и Брадли Купър. Лентата се представи по-добре от очакваното от критиците, събирайки 58% позитивни ревюта в Rottentomatoes.com. Прогнозата на BoxOffice.com беше за 17 млн. долара приходи този уикенд.

“Шампионът” на Sony Pictures събра 11 млн. долара от продажбата на билети и се озова на шесто място в боксофиса, но не успя да оправдае прогнозата на 12,5 млн. долара.

“Критична точка” на Warner Bros. беше четвъртата премиера в Северна Америка. Той генерира 10,2 млн. долара, в сравнение с прогнозата за 9,5 млн. долара на BoxOffice.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 8 години
има си термин Milking the cow. И най голямата боза да беше (не съм го гледал но такива отзиви чувам) пак щеше да спечели много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Нетъпотии, бе. Филмът е приличен, макар аз лично да очаквах повече. Хайде: чакаме финансовият успех да се отрази в акцията на Walt Disney.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
мда ние с наща бесна икономика не може и с месеци да ги изкараме тея пари ...... а тея за 10 дена батко за тъпотии и хоп 1 млрд. - ми що не докат има балъци ше има и тарикати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още