IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филмовата индустрия през 2015 г.: "Силата се пробуди"

Рекорди валяха през цялата година, но всички погледи остават вперени в "Междузвездни войни"

19:10 | 02.01.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

2015 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Ако трябва да обобщим тазгодишните резултати в глобалния боксофис, то спокойно можем да отбележим, че “Силата се пробуди”.

Официално тя стана най-силната година в историята на Холивуд, след като продажбите в боксофиса надминаха 11 млрд. долара според Rentrak. Така 2015 г. разби рекорда от 2013 г., който беше за годишни приходи от 10,9 млрд. долара. През тази година приходите на индустрията отбелязаха ръст от цели 7,2%.

Сред основните виновници за това се оказаха няколко ключови заглавия. След дългото очакване най-новият филм от поредицата “Междузвездни войни” излезе официално на 18 декември и взриви напълно боксофиса, поставяйки нови и  нови рекорди с всеки изминал ден. Само за 12 дни по кината, при това не в цял свят, лентата на Disney премина ключовата граница от 1 млрд. долара приходи - нещо, което през 2015 г. успя да направи единствено “Джурасик свят”.

Именно лентата, възраждаща историята за света на динозаврите, застава начело на боксофиса през 2015 г., тъй като успя да събере 1,66 млрд. долара приходи в световен план. Близо 61% от тази сума дойде от чуждестранните пазари. Когато дебютира в кината през юли, филмът се превърна във втория в историята, който успя да спечели повече от 200 млн. долара през първия си уикенд на големия екран. Но “Междузвездни войни” успя да генерира цели 250 млн. долара и то в рамките на първия си ден по кината - постижение, плодовете от което предстои да видим, тъй като лентата все още е по кината и предстои да излезе на ключови пазари като Китай.

Второто място в годишната боксофис класация остана за “Бързи и яростни 7” - лентата, по време на снимките на която загина актьорът Пол Уокър. Смъртта му до известна степен се оказа двигател за продажбите на билети за филма. Седмата част от прочутата поредица успя да генерира цели 240,4 млн. долара в глобален мащаб в първия си уикенд и отбеляза най-успешния дебют в историята на Холивуд по това време.  

Като цяло за 2015 г. филмът събра 1,51 млрд. долара приходи, сочат данни на Box Office Mojo. Истерията около “Бързи и яростни 7” се оказа толкова голяма, че от студиото побързаха да обявят, че новата лента от серията излиза през 2017 г. Тя ще е първата без участието на Уокър.

“Отмъстителите: Ерата на Ултрон” за пореден път показа силата на Marvel и любовта на публиката към комиксите. Филмът успя да се изкачи до трета позиция в световния боксофис тази година, макар че не успя да разбие рекорда за най-добър дебют със своите 187,7 млн. долара през първия си уикенд. През 2015 г. лентата генерира 1,40 млрд. долара приходи.

Веднага след него се нарежда най-гледаната анимация за тази година - “Миньоните”, която събра 1,15 млрд. долара в световния боксофис, като 71% от приходите му дойдоха от чуждестранни пазари.

Петата позиция отива при “Междузвездни войни: Силата се пробужда”, който предстои да покаже дали може да надвие първенците “Аватар” и “Титаник” по общи приходи.

В челната десетка през тази година попаднаха още анимационният филм “Отвътре навън” (851 млн. долара), “Спектър” (850 млн. долара), “Мисиятата невъзможна: Престъпна нация” (682 млн. долара), “Игрите на глада: Сойка-присмехулка - Част 2” (616 млн. долара) и “Марсианецът” (593 млн. долара) по данни на Box Office Mojo.

Последна актуализация: 09:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Филмът не ми хареса ! Старите идеи с нови артисти и ефекти. По-добре да бяха спрели. п.п. Приходите вече не са критерий за качество. Дори напротив, струва ми се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
"Филмовата индустриа на САЩ през 2015 г." е правилното заглавие.Очаквах да прочета какво се е случвало във филмовия свят през 2015, а прочетох какво се е случвало в САЩ-овската филмова индустрия.То май друга не съществува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Хаха...е , ако правиш камъни , фосфорната киселина може да помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Aко искаш да се наслаждаваш по дълго на земните удоволствия , остави кока колата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Поредният лесносмилаем бълвоч , МакДоналдса с кока кола за и без туй изгладените от гънки мозъци на подрастващите !Б.аси колко елементарен народ се въди , съдейки по печалбите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още