IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариано Рахой се описа като водачът, който ще гарантира стабилност за Испания

Според него страната трябва да работи за своето възстановяване

17:24 | 29.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Мариано Рахой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

Действащият премиер на Испания Мариано Рахой коментира, че той е най-подходящият човек за водач на широко правителство, което да гарантира стабилността, от която се нуждае страната, за да се осигури икономически растеж и да се привлекат инвестиции, пише Bloomberg.

Въпреки че резултатът от парламентарните избори в Испания ще създаде фрагментиран парламент, са налице общи схващания по въпроси, измежду които нуждата от гарантиране на националната стабилност чрез осигуряването на възможност Народната партия да води правителството. Това каза Рахой по време на пресконференция в Мадрид.

Според него Испания трябва да гарантира своето възстановяване, като икономиката е напът да нарасне с 3,2% през тази година, което е малко по-малко от правителствената цел за ръст от 3,3%.

Испания е в разгара на междупартийни преговори за сформиране на кабинет, след като Народната партия на Рахой изгуби близо една трета от парламентарните кресла след изборите на 20 декември.

Рахой се срещна с лидерите на Социалистическата партия, партията Подемос – обявила се срещу мерките за строги икономии, и либералната Сиудаданос в първия кръг от преговори преди първата пленарна сесия на новия испански парламент, насрочена за 13 януари.

„Най-логичният развой и най-близък до волята на мнозинството испанци ще е да бъде сформиран кабинет, подкрепен от широкия парламентарен спектрум“, каза Рахой. „Правителство, което вдъхва увереност в Испания и в чужбина и което носи стабилност и увереност за социалните и икономически агенти.“

Социалистите ще се опитат да блокират сформирането на ново правителство, водено от Рахой и неговата Народна партия, коментира лидерът Педро Санчес. Неговата партия, която се класира втора на изборите, печелейки 90 места спрямо 123-те за Народната партия, иска да проучи възможностите за управление на Испания, ако Рахой не успее да събере достатъчна подкрепа.

Санчес също така коментира, че няма да преговаря с партии, които предлагат референдум за независимост на Каталуния. Това влошава потенциални преговори с Подемос, която спечели 69 места в парламента, благодарение на платформата си, която включва и идеята за организиране на референдум за независимостта на Каталуния.

Подкрепата за Народната партия е по-голяма от тази за социалистите с почти 7 процентни пункта – преднина, който се равнява на близо 1,7 млн. гласа, изчислява Рахой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още