IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлата зима разочарова европейските скиори и ски курорти

2015 г. е напът да стане най-топлата на Земята и втората най-топла в Европа след 2014 г.

15:01 | 30.12.15 г. 12
<p>
	Скиор се спуска по изкуствен сняг близо до австрийското градче Щайнах ам Бренер.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Скиор се спуска по изкуствен сняг близо до австрийското градче Щайнах ам Бренер. Снимка: Ройтерс

Декември 2015 г. е най-лошият в историята на европейските ски курорти. Френският град Шамони отвори зоопарк, за да забавлява децата, лишени от възможността да карат ски. В Лакс, Швейцария, операторите вдигнаха цените на лифта, за да държат скиорите далеч от ниските райони, а в Мерибел, Франция, хеликоптери доставят сняг, разказва Bloomberg.

В Европа, където ски ваканциите са обичаен избор за почивка през зимата, топлата зима вреди на местната икономика. Според Даниел Гьоц от френската метеорологична служба предстоят още слаби ски сезони.

„С климатичните промени зимите с много малко сняг ще се срещат по-често. Все по-трудно ще е да се предложат заснежени писти“, казва Гьотц.

2015 г. е напът да стане най-топлата на Земята и втората най-топла в Европа след 2014 г. В Северните Алпи под 2000 метра надморска височина няма почти никакъв сняг по пистите. На юг снегът се топи и на 3000 метра надморска височина.

„В някои райони и изкуственият сняг не може да помогне, тъй като по-тежкият студен въздух остава в низините“, посочва Кристоф Марти, климатолог в Швейцарския институт за изследване на снега и лавините.

„Търсим други дейности“, казва Лиз Мерсер, съсобственик на BlackROck Ski Lodge, луксозен спортен център близо до Шамони. Тя посочва, че местните власти полагат редица усилия, за да компенсират липсата на сняг и са отворили парка с животни, който по принцип работи само през лятото. „Инструкторите по парапланеризъм са много заети. Мнозина пък се радват да обуят туристическите си обувки да се разходят през планината до някои ресторант“, казва Мерсер.

Все пак не се очаква един-два слаби сезона да променят кой знае колко навиците на европейците, които са свикнали да ходят на ски през зимата, посочва Bloomberg. Във Франция много семейства ходят на ски поне веднъж годишно, а училищата гарантират ваканция през февруари. Учениците в германската провинция Бавария ходят на ски училище също поне веднъж годишно, а никой средностатистически австриец не би пропуснал ски ваканция.

Тази година обаче резултатът може да е много наранявания и счупвания. Университетската болница в Инсбрук приема по 100 скиори и сноубордисти дневно, пострадали по-зле от обикновено, тъй като карат върху изкуствен сняг и тесни писти, по които има камъни и дървета. „Въпреки че броят на пациентите е малко по-малък от миналата година, травмите са по-сериозни“, посочва Йоханес Швамбергер, говорител на болницата

Тъй като хората често планират ваканциите си 4 до 9 месеца по-рано, много курорти са пълни по коледните празници. Не навсякъде обаче е така. „Това е първата година, когато не можем да кажем, че сме пълни около Нова година“, казва Петра Нокер-Шварценбахер, която оглавява звеното по туризъм и развлечение в Австрийската търговска камара. „Капацитетът ни е изпълнен на 80 до 90%“, посочва тя и допълва, че заради прогнозите без сняг не се правят и нови резервации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
... Проблемът ни е, че с туризъм в БГ се занимава някакво старо туристическо статукво, което винаги си е било неграмотно за туристическия бранш и което не можа да направи нищо с БГ туризма даже когато му бяха вързани в кърпа всички видове туристите от Източна Европа - а в момента и от Цяла Европа.Няма толкова ненормален турист, нито на Изток, нито на Запад, който да дойде в БГ на туризъм с високопроходим SUV , за да може да изгазва из свлачищата на дървосекачите и да гледа орязани пънове и стърнища. Няма толкова ненормални лица вече, които да дойдат да дишат замърсяването на въздуха на бабата от Смолян с чистите дърва и да се възхищават на теориите на БАН за чистите въглища и разширението на ТЕЦ-а с нови лигнитни мощности. Хората в цял свят вече знаят какво значи РМ10 и РМ2.5 и РМ.1 и никой нормален човек няма да дойде тук ... за да си изкара ваканцията над ТЕЦ-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
На крива ракета и Космосът и пречи.Само нас времето непрекъснато ни било прецакало - конкуренцията от туризма сигурно работи на Марс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Топлата зима разочарова и износителите на газ, но това е друг въпрос :)"Абе и вносителите не са очаровани ...я се поогледай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Вече и времето е стрещу хората!Време за размисъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
J.u.l.i.u.s.
преди 8 години
Ами в такъв случай /ако имате избор/ не пишете по този начин. :-)) В момента, в който видя правописни грешки (било ваши, било заимствани от БАН) и ме губите като читател. Не мога да очаквам да намеря смисъл в "полуграмотен" според мен текст. Те и тия доценти са едни "корифеи"... жалкото е, че повечето хора са загубили критичното си мислене и само ащото някой с титла /или по-стар.../ е казал нещо - и край. Значи, че е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Топлата зима разочарова и износителите на газ, но това е друг въпрос :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 8 години
Местаня на екзактен български ти се оказва турски агент, дет иска да коли христиени /щот исламист/. ТИ! ДЕТО ДЪРЖИШ НА ПРАВОПИС У НЕТА: АГЕНТ НА ДС, АКТИВИС НА ДПС ИЛИ БЪЛГАРЧЕ С ОГРОМОНО ЕГО СИ. Че даже не си докарваш постовете на съдаржание, ми се заяждаш за глупости.....Добре, че от години си пишем у нета, НЕТНОИЗЧАНЧЕНО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
desi_popova
преди 8 години
Никак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
desi_popova
преди 8 години
Здравейте, едното не изключва другото, ако се замислите. В източника също е посочено Global warming has put 2015 on track to be the worlds hottest year, and second-hottest in Europe, just after 2014.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
J.u.l.i.u.s.
преди 8 години
Здравейте/ извинявам се за по-грубия си изказ. Знам за тази промяна, но и тези които са я приели не знам колко са в час!...Добре ли звучи:..."Аз съм напът", "Аз съм напътешествие" или "Аз съм наморе"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още