IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнози vs. реалност: Кои очаквания за икономиката през 2015 г. се оправдаха?

В началото на годината икономистите, анкетирани от WSJ, очакваха средна цена на петрола от 63 долара за барел през декември. Днес той струва 37 долара

21:48 | 30.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Неочакван ръст, изненадващ спад и неоправдани прогнози – нерядко се наблюдаваха разминавания между очаквания и действителност в икономиката през 2015 г. Най-голямата изненада и тревога на отиващата си година безспорно беше петролът.

През 2014 г. започна сривът в цената на суровината, но мнозина анализатори и инвеститори разчитаха на възстановяване, пише Wall Street Journal. В своята ретроспекция нюйоркското издание сравнява прогнозите от изследването си през януари тази година и реалността в САЩ днес.

В началото на годината икономистите очакват средна цена на петрола от 63 долара за барел през декември. Днес и двата основни сорта – WTI и Брент - се търгуват за малко под 37 долара за барел. Нито един от участниците в проучването не допуска цена под 40 долара.

Друг ключов икономически показател – инфлацията в САЩ – възлиза на 0,4% през ноември, а очакванията отпреди една година са били 1,6%. Въпреки че има вероятност ръстът на потребителските цени да се ускори през декември, прогнозите остават доста над действителните стойности. WSJ припомня, че през декември 2014 г. дори Федералният резерв на САЩ прогнозира инфлация между 1 и 1.6%.

Мнозина от запитаните икономисти през януари правилно прогнозираха, че Фед ще започне затягане на паричната политика тази година, до голяма степен заради сигналите от страна на самата централна банка. Изследването в началото на годината показа очаквания за средна стойност на основния лихвен процент от 0,89%. След дългоочакваната мярка от 16 декември лихвата по федералните фондове беше повишена с 25 базисни пункта до интервал 0,25 – 0,50%, тоест действителната средна стойност се оказва 0,375%.

Що се отнася до ръста на БВП, икономистите очакваха средно повишение на тримесечна база от 3%, а към септември усреднената стойност е 2,1%.

Прогнозите на участниците в януарското проучване се доближават до действителността по отношение на трудовия пазар. Безработицата в САЩ е 5%, т.е. по-ниска от средните очаквания за 5,2% безработни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Злободневната прогноза е: При продължаваща деградираща парична система ще е с уголемяващ се потенциал за кризи дългов рак и при достатъчно време същият ще ескалира с болезнени щети.Забележка:Криза дългов рак с установима щета проблемен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още