IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия остава сигурна инвестиционна дестинация и през 2016 г.

Евтините пари, високата ликвидност и ниските цени на петрола ще подкрепят най-голямата икономика в Европа, смята Димитър Шуйцов от BenchMark Finance

23:02 | 30.12.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2015 г. централните банки водеха пазарите. Така обобщи изминалата година в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Шуйцов, дилър „Международни финансови пазари“ в BenchМark Finance. Той говори за посоката на финансовите пазари, курсът на водещите валути и волатилността при суровините през 2015 г. и даде прогнозите си за 2016 г.

"Повишеното търсене на акциите не зависеше от конкретната фирма, а от това, че е високорискова инвестиция", допълни той. „Този апетит за риск бе подхранен от евтиния капитал“.

Шуйцов е оптимистичен за германската икономика и не вижда спънка за нея на хоризонта през 2016 г. „През 2015 г. водещият германски индекс DAX регистрира 27 рекорда“. Той каза, че инвеститорите възприемат Германия за сигурно убежище за парите си, тъй като повишението в индекса идва от най-големите листнати компании.

„Инвеститорите не искат да инвестират в маргиналните икономики. Евтините пари, високата ликвидност и ниските цени на петрола ще продължат да подкрепят най-голямата икономика в Европа", отбеляза дилърът.

"90% от петролните хранилища по света са пълни", заяви Шуйцов. Той каза, че нещо много сериозно трябва да се случи с предлагането или Китай да почне да потребява повече, за да видим повишение на цената на петрола през 2016 г., особено предвид исканията на от страна на Иран останалите в ОПЕК „да направят място за неговият петрол“ когато паднат санкциите.

Шуйцов отбеляза, че при три от последните пет повишавания на лихвите от Фед доларът е поевтинявал с 8%. „Това е нелогично икономически. Очаква ни подобна политика, тъй като централната банка дава да се разбере, че няма да води политика на изненади. Движенията са отигравани – очакванията се купуват, а се продават фактите“, каза той по повод по-доброто изкомуникиране на Федералния резерв с инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Този Хуйцов явно не е гледал графиките щом дрънка такива т.ъпотии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
be_google
преди 8 години
Време и на дойчо на запахе дървото....на какво отгоре ще имат растеж и догодина?! Живея близо до този пазар и имам сериозни подозрения, че ги чака СРИВ. не е препоръка, там финансови инстр не търгувам. личното ми мнение е начало на разрухата и на Германия, особено ако продължат санкциите срещу РФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още