IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Continental предрича края на дизелите в Азия и САЩ

Компанията не е доставяла на никой от клиентите си софтуер за манипулация на стойността на вредните газове

14:14 | 01.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Continental предрича края на дизелите в Азия и САЩ

Германският автомобилен поддоставчик Continental очаква „измиране“ на дизеловата технология в САЩ и Азия заради аферата с манипулираните газове от Volkswagen.

„Имаме опасения, че процесите през изминалите седмици ще означават края на дизловите моторни превозни средства на пазари като Северна Америка, Япония и Китай“, казва директорът на компанията Елмар Дегенхарт пред Börsen-Zeitung. „МПС-та с дизел вероятно ще изчезнат рано или късно от тези пазари“. Въпреки това сега пазарният дял дизеловите автомобили на тези пазари така или иначе е нищожен – 1 до 3%.

В Европа, където почти всяка втора кола е с дизелов двигател, било твърде рано да се прави прогноза за загуба на пазарни дялове за дизелите, смята Дегенхарт. Тук било нормално изминаването на няколко седмици от поръчката на нови коли до доставката им. Ако при големия за Continental клиент VW се стигне до намаления, то това ще се отрази и на Continental, пояснява директорът. 

„Все още е твърде рано да се говори за влияние. Ние обаче бихме били принципно засегнати, ако Volkswagen загуби пазарен дял", каза Дегенхарт. Въпреки това Conti смята, че може да расте силно и с други клиенти.

Същевременно Дегенхарт потвърждава, че Continental не е доставял на никой от клиентите си софтуер за манипулация на стойността на вредните газове. Котираният в Dax концерн не се и разследва от властите.

Дизелгейт може да даде тласък на други технологии, като хибридизация на бензиновите коли или на коли с природен газ, каза Дегенхарт. „Нещо повече, само въпрос на време e преди електрическата мобилност в колите да надделее“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Финанси виж още