IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия с квота за жените на шефските етажи

Делът на жените в бордовете на 160-те най-големи германски компании в момента е 5,4 процентa

15:25 | 01.01.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
Германия с квота за жените на шефските етажи

Изискването за квота от 30 процента жени в надзорните съвети на големите германски компании на теория влиза в сила от днес, 1 януари. Много компании обаче почти не вземат мерки, тъй като законът позволява постепенно въвеждане на квотата, информира DPA.

Няколко компании имат някакви намерения да назначат жени в съветите си, отбелязва германският вестник Süddeutsche Zeitung, изброявайки Porsche, E.ON, Commerzbank, Thyssenkrupp.

Според проучване на месечното списание Manager Magazin половината от мъжете в съветите на компаниите са на мнение, че така се затруднява търсенето на подходящи кандидати за членове на съветите. 

Законът засяга 101 листвани компании от началото на следващата година. Местата в съвета няма да могат да бъдат заети, докато квотата не бъде постигната, но членовете, които са в съветите в момента, ще могат да запазят позициите си.

Може би от по-голямо значение е изискването още 3500 германски компании да публикуват целите си за дела на жените в надзорните съвети и на по-ниските управленски позиции.

Изискването обаче не е много ефективно, тъй като те могат просто да напишат нула без да понасят санкции.

Според инициативата за увеличаване на броя на жените на управленски позиции FiDAR делът на жените в бордовете на 160-те най-големи германски компании в момента е 5,4 процентa. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
...с ***к.и експерименти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Когато едно нещо стане задължително , губи чара си...та и тука , квоти...глупости ! Въобще , на Германия най напред ще и еВат мам.ата с ***.тки експерименти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
И ако това не е сексизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още