IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Варна ще строят библиотека за 40 млн. лв.

За първи път от над 30 години в България ще се строи библиотечна сграда

13:41 | 02.01.16 г. 7
Във Варна ще строят библиотека за 40 млн. лв.

За първи път от над 30 години в България ще се строи библиотечна сграда. Това ще стане във Варна, предаде bTV.

В модерната сграда, която предстои да бъде изградена, ще се помещава Регионалната библиотека „Пенчо Славейков". Тя е с над 130-годишна история и разполага с фонд от близо 900 хил. тома.

Проектът за библиотеката е дело на холандско архитектурно бюро и е избран измежду 370 други. Очаква се строителството да започне до година и да струва близо 40 млн. лв.

Досега библиотеката не е имала свое собствено място в града, а фондът и помещенията ѝ са разпръснати в няколко различни точки. Основната част от библиотеката се помещава в сградата на общината. Проблемите са много: тесни пространства, неудобни рафтове, слабо осветление.

Служителите от години мечтаят за удобна и модерна сграда, която да е културен център. Сега сбъдването на мечтата е близо. Новата сграда ще бъде на четири етажа, цялата в стъкло, с голям паркинг и ще може да съхранява 1,3 млн. книги.

"Това е място за социални срещи, място за общуване, място за представяне на книги, място за различни творчески ателиета", обяснява директорът на библиотеката Емилия Милкова.

За проекта е създаден и специален сайт, който е достъпен тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 26 rate down comment 5
karadjata
преди 8 години
40 МИЛИОНА НА БИБЛИОТЕКА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ НАЙ-МНОГО 10-15 ДРУГОТО Е ЗА ГЕРБ И ПРИЯТЕЛИ. И НАКРАЯ КОЙ ЩЕ ХОДИ В ТАЗИ БИБЛИОТЕКА??? МАЙ ЩЕ Е САМО ПЕРСОНАЛА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Аз за кинтите не се и чудя кой ще ги дава, ама си мисля - защо изобщо се строят библиотеки, след като профила на бъдещия български избирател е: *** неграмотен индивид, навит да гласува срещу две кебапчета или макс.50лва. При всички положения след десетина години библиотеките ще са с посещаемост като на музеите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
innergy
преди 8 години
Само не разбрах кой ще дава кинтьитьи.. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
"Служителите от години мечтаят за удобна и модерна сграда, която да е културен."Сградът да е културен?Четете си писанията, бе хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още