IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите вече ще подават болничните в НОИ електронно

Новата опция ще позволи поне 900 хил. души да получават по-бързо обезщетенията си

11:41 | 03.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От началото на 2016 г. работодателите ще подават документите за болничните и други обезщетения от Националния осигурителен институт по електронен път.

Всеки, който е задължен по закон и подава повече от 10 документа, е длъжен да го прави с електронен подпис или да упълномощи друго лице да подаде информацията също по електронен път. По този начин ще се създаде възможност за съкращаване на срока за изплащане до 10 дни, съобщава БНР.

Новата опция ще спести досегашното задължение на осигурителите да посещават офисите на НОИ. Въпреки това, ако документите са до два на брой, те могат да се подават и на хартия. Тези от 3 до 10 на брой ще могат да се носят на електронен носител.

Самата регистрация на електронен подпис за подаване на декларациите или упълномощаване на друго лице, което да извърши това, може да бъде направена през сайта на осигурителния институт по всяко време, като отнема само няколко минути.

От НОИ посочват, че електронното подаване вече е задължително за болничните и другите декларации, които ще постъпят при работодателите след 1 януари. По стария ред ще се отчитат тези до 31 декември, посочва Даниела Асенова, директор “Обезщетения”.

Така, ако болничният лист за бременност и раждане - 45 дни преди раждане е представен на работодателя до 31 декември, е по стария ред. Ако това се е случило след 1 януари, е по новия ред.

Новата система ще позволи поне 900 хил. души да получават по-бързо своите обезщетения от НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Тема за размисъл. Преди да се възприеме нещо от чужбина, трябва да се разбере и осмисли, а после да се ползва правилната родна дума или ако няма налична за точен превод то тя да бъде близка а не противоположна по значение. ===Работодател -човек който ДАВА работа! employer / to employ -да наема , т.е да си платя/ -човек който плаща на някой който му ДАВА плода от работата си. Човека който дава работата е работника а този който плаща за нея е всичко друго но не и РАБОТОДАТЕЛ! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още