IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% от депозитите у нас са под 1 000 лева

Всеки шести е теглил кредит за коледните празници

11:50 | 04.01.16 г. 10
70% от депозитите у нас са под 1 000 лева

В банките има 40 млрд. лева, но само 20% от българите с депозити държат по над 5 хил. лева. Общо 70% от депозитите са под 1 000 лева. Това коментира пред bTV кредитният експерт Тихомир Тошев.

Тези 40 млрд. са резултат от тежките години след кризата, защото българинът се настрои спестовно, обясни Тошев.

По думите му голям е и броят на тези, които нямат никакви спестявания и затова по празниците теглят по 200-300 лева стоков или бърз кредит. Тошев посочи, че става дума за около 16% от хората у нас.

Голяма част от хората не успяват да заделят нито лев, което е и причина за търсенето на бързи кредити за празници. Ниските доходи са накарали всеки шести да тегли кредит за покупки по Коледа. Стоковите и бързите кредити, които са за по-ниски суми, са били най-търсени през декември. 

„Българинът е много чувствителен към всяко поскъпване заради ниските доходи. Продължаваме да сме с най-ниските доходи в ЕС”, отбелязва Тихомир Тошев. Той коментира, че именно това е причината българинът да е чувствителен към вдигането на цените на винетките, тока и други. "Това плаши българина, защото джобът му е доста изтънял", каза експертът.

„Причината да получаваме ниски доходи не са само лошите работодатели. Ниското образование, ниската производителност – всичко, което има по-добро образование, гледа навън”, каза икономистът Мика Зайкова.

Зайкова отбеляза, че на този фон 21% от нашите сънародници са енергийно бедни заради ниските доходи, небалансираните цени на тока (по думите й реално електроенергията струва 35% от това, което плащаме, а останалото е „надстройка”, тоест такси "общество" и т.н.) и ниска енергийна ефективност.

Тя изрази мнение, че либерализацията на енергийния пазар няма да бъде истинска. „Ако ние направим истински пазар, не бива да се боим от либерализацията. Либерализацията е конкуренция, тя непременно ще повиши цените. Ние обаче не правим истински пазар – има едни такси, които нямат нищо общо с пазара”, коментира Зайкова.

И двамата експерти са категорични, че финансовата култура на българина се е повишила. Българите са станали по-предпазливи отпреди кризата и са преосмислили поведението си относно финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 0
gabarduk
преди 8 години
богати сме бееее днес Бойко го каза по телевизията.Богаташите на европа сме.Има ли сме собствени жилища , по 2-3 коли абе ... в пари се въргаляме. А сега кажете Бойко не е ли тиква ***. Как може така да се изкаже или по правилно така да се изсере
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Феодални удръжки===="Всъщност основният проблем с по-високата цена на винетките не е в самото увеличение. Всички от изброените по-горе аргументи в полза на увеличението в една или друга степен са валидни. Основният въпрос обаче е дали управляващите споделят истинската причина за увеличение на цената. Основната съпротива срещу увеличение на цената е в следствие на факта, че средствата, които постъпват от продажба на винетки не се харчат прозрачно, ефективно и в интерес на обществото, а в интерес на определени фирми, близки до властта. Реално от приходите от продажбата на винетни стикери 25% към настоящия момент, или около 50 млн. лв. отиват не за ремонт на пътища, а за снегопочистване. Въпреки това, зимата всеки път ни изненадва и при по-обилен сняг страната става буквално непроходима...През годините беше изнесена достатъчно много информация за сключване на концесии за снегопочистване с фирми, неразполагащи с необходимата техника."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Да доизясня за неразбиращите/минусите/ какво имам предвид:==Сами си направете паралелите.==Видове имунитети, които дават хрисовулите:"1. Дават административен имунитет:- забраняват на държавните служители достъп до подареното село. "===цитирам по памет без да претендирам че словата са точни: " казуса с "Мишо бирата". Владетеля към държавния служител /сетете се сами за имената/ "Аз на Мишо бирата съм обещал да не го тормозим с проверки" ! :))) Не че това не се е случвало и при предходните владетели с техните "кръгове феодална аристокрация" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Либерализма е бил широко разпространен и в късното средновековие в подобна на днешната форма в Западна Европа /нека си пипомним международната корпорация "Тамплиери" предимно но и в България. Ето един конкретен пример от цитата по долу:2. Дават финансов имунитет - указват от какви данъци се освобождава населението /спрямо държавата и в полза на феода/ на дарения имот; т.е по малко държава в делата на "предприемчивия" "полезния за владетеля" феодал.- овластяват съответния манастир или феодал да събира данъците и ангариите; - освобождават "манастирските люде", занимаващи се с търговска дейност от преки и косвени данъци към държавата, дори когато търгуват и извън пределите на манастирската собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Такси общество" ха ха ха каква формулировка! Няма лъжа разбира се. И феодалите са част от това общество. Просто се пропуска да се уточни за коя част от него отиват приоритетно тези такси! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Феодалните данаци в България обикновено се прикриват зад такива измислени такси включени в цените на стоки и услуги които няма как да бъдат избегнати от населението. Няма разумна икономическа обосновка за тях освен "трябват ни пари. За какво? не ви интересува! "! А ако се наложи облагодетелствнето на някой феодал може просто със закон да принудят народонаселението /справка допълнителните /частни/ пенсионни фондове/! Може и сланината и суджуците да обложат. А защо не и тоалетната хартия или както в древния Рим тоалетните!? Щом серете значи имате пари да ядете. Щом имате пари дължите данък. Искате да знаете ползите от такъв данък ...ами екология. Ще направим България по чиста. ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Сами си направете паралелите.==Видове имунитети, които дават хрисовулите:1. Дават административен имунитет:- забраняват на държавните служители достъп до подареното село. Използва се общата форма за забрана ("да извършват всякаква работа"); освен изчерпателен списък на всички държавни длъжности, се добавя и "и за всички непосочени" - за да се избегне пропуск от страна на царя;2. Дават финансов имунитет - указват от какви данъци се освобождава населението на дарения имот; - овластяват съответния манастир или феодал да събира данъците и ангариите; - освобождават "манастирските люде", занимаващи се с търговска дейност от преки и косвени данъци към държавата, дори когато търгуват и извън пределите на манастирската собственост. Подобно разширяване на финансовия имунитет е изключение и се съдържа в Рилската грамота от цар Иван Шишман. 3. Дават съдебен имунитет Той се формира по-късно от административния и финансовия. Формулата "всякаква работа" вероятно включва и правораздаването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
" (по думите й реално електроенергията струва 35% от това, което плащаме, а останалото е надстройка, тоест такси "общество" и т.н.) и ниска енергийна ефективност."===Да бъдем по ясни в частта "останалото е надстройка ! Т.н. "останалото" си е чиста проба феодален данък предназначен за издръжка на феодалите! Феодалите за разлика от капиталистите, са хора които дължат статуса си в обществото НЕ на създаването на блага, а на благосъстояние натрупано чрез облагане на населението с феодални данаци с разрешението на монарха разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 8 години
моля, редактора не използвайте думата експерт и Мика Зайкова в едно изречение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
А, 2та %та станаха 20 :) така по-бива.Иначе.. как стоковия или бърз кредит се спогажда с повишената финасова култура ми е леко непонятно, но нейсе.И накрая 20% от българите или 20% от депозитие щото има известна разлика, и още по-накрая, какво се разбира тук под депозит, защото покрай данък "лихва" много от депозитите спряха да са депозити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още