IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Берлин се превръща в процъфтяващ бизнес център

Градът предлага творчески потенциал и нови възможности на компаниите

21:16 | 04.01.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Берлин, столицата на най-голямата икономика в Европа, най-сетне се превръща в бизнес център, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Повечето европейски градове и по-голямата част от столиците в света също така са и търговската връзка на страните си. Но след като Берлин става столица на обединена Германия през 1990 г., тя не постига баланса между бизнеса и политиката, който виждаме в Лондон, Париж и Токио.

Това обаче започна да се променя. Компанията за търговия на дребно Zalando, създателката на дигитални карти Here и създателката на стартъпи Rocket Internet се превърнаха в големи имена, част от новия корпоративен пейзаж в Берлин. Предприемачите и иноваторите са все по-привлечени от творческия и отворен дух на града.

“Берлин преживява фантастично развитие”, твърди Кристоф Хелмис, вицепрезидент стратегически програми в Here, която наскоро беше придобита от консорциум от германски автомобилни производители - Audi, BMW и Daimler. Служителите в седалището на Here в Берлин са се увеличили до 800 души от няколко десетки преди десетилетие.

Новите компании, базирани в Берлин работят рамо до рамо с центровете за иновации на по-утвърдените технологични конкуренти като Microsoft, германския софтуерен гигант SAP и пионера в света на мрежите Cisco Systems.

Градът и неговите околности могат да се похвалят с големи заводи на компании като германската Siemens и британската Rolls-Royce. Берлин е седалище и на канадската Bombardier. Броят на активните, финансово стабилни компании в Берлин беше с 22% по-голям през юли 2015 г. спрямо януари 2014 г. според проучване на Creditsafe. То ръст вероятно изпреварва икономическото въздействие на компаниите, тъй като много от тях предлагат услуги, като технологичните стартъпи, и имат по-малко служители. Подобни фирми освен това обикновено създават по-малко работа на доставчиците от производителите.

Axel Springer е издател на най-големия ежедневник в Германия - Bild. Това е компания, базирана в Берлин още преди 1989 г., която в момента има 3000 служители в своето седалище. Но компанията за музикален стрийминг SoundCloud има само 200 служители в своя централен офис, който се намира отново в германския град.

Един от признаците за недостатъчно доброто положение на Берлин преди беше фактът, че наемите в града бяха сред най-ниските в сравнение с тези с другите големи европейски столици. Но нарастването им показва растежа на икономиката, както и намаляването на безработицата. Равнището на безработица в Берлин беше 10% през ноември, което е доста по-малко от 19-те процента от 2005 г., макар че е доста над цялостната безработица в Германия, която е 6%.

Скромните разходи за живот и активната културна сцена в Берлин са ключови за успеха на града. Александър Кудлих, член на борда на директорите на Rocket Internet, твърди, че основателите на голяма част от компаниите, на които Rocket помага да се развият, "са избрали Берлин, заради високото качество на живот и сравнително ниските разходи".

Но Берлин остава не толкова интернационален, колкото други големи европейски столици, така че част от чужденците продължават да се борят с езиковата бариера. И все пак бохемското настроение на града се оказва особено привлекателно за творческия талант. Същата тази отвореност преди привличаше технологичните иноватори в Сан Франциско и Сиатъл преди години, а сега ги насочва към Берлин.

"Градът е "германската Силициева долина", твърди Ханс Гьорг Недер, главен изпълнителен директор на Otto Bock HealthCare, най-големия производител на протези в света по приходи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
"...наемите в града бяха сред най-ниските в сравнение с тези с другите големи европейски столици. Но нарастването им показва растежа на икономиката, както и намаляването на безработицата." А сега какво е положението с наемите ? Може би OMG то ше ни даде инфо от извора , а марандульчик ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още