IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай - виновникът за поевтиняването на индустриалните метали през 2015 г.

Мед, алуминий, цинк, никел, олово, калай – всички записват годишни спадове, като този при никела възлиза на 42%

08:16 | 08.01.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2015 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Индустриалните метали изпратиха най-лошата си година от 2008 г. Мед, алуминий, цинк, никел, олово, калай – всички записват годишни спадове, като този при никела възлиза на 42% - най-незадоволителното представяне в лондонския индекс Metal Exchange (LMEX). Понижението при измерителя е 24 на сто. Едва ли би било пресилено да се каже, че виновникът е Китай.

Съкращенията в производството и сигналите за подобряващо се търсене от Поднебесната империя дойдоха прекалено късно, за да се справят с намаляващото потребление и прекомерното предлагане, коментира Bloomberg.

Цената на медта се понижава трета поредна година, което е най-дългият спад от 1998 г., и се обяснява с пренасищането на пазара, настъпило вследствие на слабото търсене от Китай, който е най-големият потребител на метали. И макар че производителите в икономика номер две обещаха да намалят обемите, инвеститорите останаха предпазливи, разколебани от забавения глобален икономически растеж и перспективата за продължителни излишъци при металите.

„Има много въпроси около Китай, много неизвестни и ще навлезем в година, в която металите няма да са предпочитан клас активи“, казва Бил О'Нийл, от Logic Advisors, базиран в Ню Джърси.

Металите започнаха да поевтиняват преди три години и спадът се ускорява непрекъснато оттогава насам, коментира Bloomberg. Glencore и Freeport-McMoRan са сред миннодобивните компании, които намалиха производството си на мед и други метали, отчасти опитвайки се да съживят пазарните цени.

„Всичко е въпрос на настроения“, каза през ноември Каспър Бъргеринг, анализатор в ABN Amro Bank NV в Амстердам. „Лошите сигнали от Китай се отразяват пряко върху посоката на цените на неблагородните метали и всяка добра новина се игнорира“. Към това се добави и поскъпването на долара заради очакванията САЩ да повиши лихвените проценти, оскъпявайки металите, оценявани в зелена валута, за купувачите в цял свят. „Спекулантите теглят пари и инвестират в активи, които се справят по-добре в сравнение с неблагородните метали“, казва Робин Бар, анализатор в Societe Generale SA в Лондон.

Графика: Bloomberg

През юли инвестиционната банка Goldman Sachs посочи, че медта навлиза в най-големия си мечи пазарен цикъл за последните седем години. Тогава анализаторите понижиха чувствително дългосрочните цели пред използвания в индустрията метал.

През 2011 г. например цената на червения метал скочи до историческия връх от над 10 000 долара за тон на фона на скока в търсенето от Китай.

Движението на цената на медта отдавна е смятано за измерител на състоянието на глобалната икономика. Индустриалният метал се използва за направата на почти всичко – от автомобили до къщи. Медта е стоката, която е изложена на най-много макроикономически насрещни ветрове, като разминаването на паричната политика в отделните части на света, дефлацията и намаляването на търсенето от Китай, посочват от Goldman Sachs.

Все пак има и оптимисти: „Предпазливи оптимисти сме, че със свиващото се предлагане и стабилния ръст в търсенето може да започне възстановяване в цената на медта“, казва Каролин Бейн от Capital Economics, цитирана от CNBC. Бейн прогнозира, че в края на 2016 г. медта ще поскъпне до 6000 долара за тон от около 4 750 долара за тон днес.

Забавянето на икономическия ръст в Китай удря пазара на недвижимите имоти в страната, поради което се натрупват големи складови наличности от стомана и това по всяка вероятност ще продължи да тежи на цената на желязната руда, която се търгува за около 40 долара за тон от близо 70 долара за тон през януари. National Australia Bank, UBS and Westpac имат лоши прогнози за суровината, което от своя страна ще се отрази на австралийската икономика и валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Грешиш само относно това, че някой е продал по спешност няколко дестки тона със злато. Просто са преместили хартийките си от един джоб с друг. Обрали са на някои балъци 2 от потенциалните стопове и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
ми и на мене ми е странно ей ги у Сашш да не са се свръшили местата за строеж ? Аз там някой влак като в Япония или Китай нито съм чел, чул, видял някъде .... да правят къщи от тухли и бетон също не съм видял, само някви дървени бараки после урагана бил виновен, че ги нема .... на тях още не им алфалтирани улиците като хората обаче минали на виртуална икономика, апъли гугали, фейсбоклуци, глюпости .... да праат магистрали да праат LED осветление да си опраат канализацията в градовете и без тва е от големия снед през 1925 .... обаче седнали други да обвиняват и да командорят .... чек малко бе тея другите са с друг манталитет с други разбирания и философии ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
Vladi666
преди 8 години
Nobel,всичките ти мнения са много точни!Респект!Идват времена,когато и с манипулация няма да могат да си измият лайн.та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
ert
преди 8 години
Ако се гледа логиката на статията, Китай изглежда е виновен че не потребява толкова, колко е потребявал преди. От друга страна това означава че се е увеличила ефективността на производството му, което следва да е нещо похвално. Обаче се изкарва че е нещо лошо?Иначе, Китай са си добре. Те са голяма държава, която премина през първия етап на развитието си, експортно ориентирания. В момента голяма част от производството е насочена към вътрешното потребление, а при тях то е голямо, защото стандарта им на живот скочи с пъти за последните 20г., а и имат много народ. Интересно, дали ще успеят да постигнат самозадоволяващо се общество, т.е. да станат независими от чуждите пазари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
мда на кривата ракета и космоса и пречи, все Китай виновен ..... е ок другите кат са такива майстори що не купуват те да се развиват да праат да струват ....?!?! Нали уж Сашови са сила голема ми да водат те парада, икономика Nr.1 уж и още кви ли не приказки от Шехерезада .... мда ама май са само на артия "голема" икономика иначе са мишоци с фейсбоклуци и гугъли, само с 20 повече напечатани пари иначе въздух .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още