IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед избира голям баланс, за да омекоти влиянието на по-високите лихвени проценти

Централната банка на САЩ вероятно ще запази портфейла си за 4,5 трлн. долара поне до следващата година

11:11 | 08.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Централните банкери от Федералния резерв сякаш успяха с опита си от миналия месец да убедят инвеститорите, че банката ще запази портфейла си за 4,5 трлн. долара поне до следващата година, сочи проучване на Фед, цитирано от Ройтерс.

Последните интервюта с официални представители показват, че те разчитат на огромния портфейл от облигации на Фед, за да притъпят част от влиянието от повишаването на лихвените проценти през тази година. Те обаче се опасяват е, че пазарите не са оценили напълно факта, че централната банка е готова да се придържа към облигациите за по-дълго, отколкото се смяташе само допреди три или шест месеца.

Те казват, че очевидното разминаване във възприятията може отчасти да обясни защо очакват по-бързо увеличаване на лихвените проценти през 2016 г. в сравнение с инвеститорите. Това е и причината защо, след като повиши лихвените проценти миналия месец за пръв път от почти десетилетие, централната банка на САЩ използва нов език, казвайки, че ще запази рекордния размер на портфейла си, докато увеличаването на лихвените проценти не е „в пълен ход“.

Намекът, предназначен да спре очакванията кога Фед ще започне да свива гигантския си портфейл, явно е проработил.

Анкетата на Фед в Ню Йорк, публикувана в четвъртък, показва, че преди повишаването на лихвения процент миналия месец повечето дилъри на Wall Street са очаквали счетоводния баланс да започне да се свива около декември.

Запитани отново на 18 декември обаче повечето прогнозират, че Фед ще запази портфейла си от държавни ценни книжа за 2,5 трлн. долара до март следващата година и облигациите си, обезпечени с ипотеки, за почти 2 трлн. долара – до януари 2017 г.

Президентът на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс заяви за Ройтерс, че задържайки дългосрочните разходи за заеми надолу, гигантският портфейл на Фед би трябвало да му осигури още известно пространство за повишаване на лихвените проценти, без случайно да задейства икономическо забавяне.

Уилямс казва, че затягането с по-бърз темп позволява повече свобода за намаляване на лихвените проценти, ако възстановяването се влоши, вместо да се разчита на „тромавия“ инструмент на количественото облекчаване, ако лихвените проценти все още са близо до нулата.

„Ако се появи негативен шок, получаваме малък буфер. И разбира се, можем да коригираме лихвените проценти колкото е нужно“, каза той в интервю от 18 декември.

Фед в момента реинвестира постъпления от активи с падеж по силата на отдавнашен план. Ако тази стъпка продължи дори само няколко месеца по-дълго, отколкото пазарите очакват, това може да притисне дългосрочните разходи за заеми и да компенсира планираното затягане на краткосрочните лихвени проценти.

Вярата в продължаващия стимулиращ ефект на гигантския портфейл, нараснал от 900 млрд. долара с цел подкрепа на американското възстановяване след рецесията, може да бъде тествана, ако световните финансови пазари продължат да се сриват заради забавянето на китайската икономика.

Засега обаче Уилямс и повечето централни банкери на Фед продължат да виждат четири повишения на лихвените проценти през тази година.

„Ще се чувствам много по-добре, ако можем да увеличим още няколко пъти лихвените проценти и не е нужно да се притесняваме за баланса“, заяви президентът на Фед в Кливланд Лорета Местер за Ройтерс в интервю по-рано тази седмица. „В момента няма достатъчно убедителна причина да свиваме баланса“.

Ричард Мууди, главен икономист на Regions Banks, казва, че самият размер на баланса на Фед и обемът за реинвестиране означават, че поддържането на портфейла вероятно ще има своето въздействие.

„Това може, и мисля, че наистина ще се случи, да има сдържащ ефект за повишаване на дългосрочните лихвени проценти, докато Фед повишава процентите за финансиране“.

Пазарите са по-скептични. Трейдърите залагат на две или евентуално три повишения на процентите през 2016 г., базирайки се на пазара на лихвените фючърси. Икономистите, анкетирани от Фед в Ню Йорк, виждат три увеличения през тази година.

Краткосрочните лихвени фючърси в САЩ отчитат ръст през последните дни в отговор на разпродаването вследствие на отслабването на Китай и ходовете на Пекин за обезценяване на юана, както и на плахия протокол от срещата на Фед през декември.

И все пак представителите на Фед засега предприемат подход тип изчакване, като някои от ястребите дори подсказват за повече от четири повишения на лихвените проценти тази година. Пазарите „подценяват“ къде ще бъдат лихвените проценти, заяви заместник-управителят на Фед Стенли Фишер в интервю за CNBC в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Фед и много по-голям баланс да избере не може да спаси САЩ от катастрофална дългова криза, защото не е в нейна компетентност преодоляването на тази злина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още