IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личен идентификационен код, а не пръстов отпечатък, ще изискват болници и аптеки

Кодът ще позволява от името на пациента да бъде извършено плащане от Здравната каса

16:37 | 08.01.16 г. 1
Личен идентификационен код, а не пръстов отпечатък, ще изискват болници и аптеки

С пръста си пациентът ще задейства личен цифров идентификационен код, който позволява от негово име да бъде извършено плащане от Националната здравноосигурителна каса, няма да се оставя пръстов отпечатък. Това уточняват от здравния фонд в съобщение до медиите.

Здравният министър по-рано днес обяви, че пръстовият идентификатор ще бъде въведен за болниците и аптеките от началото на април.

Пръстовият отпечатък не се съхранява в електронна памет и не оставя следа в устройството или в софтуера, свързан с него, нито е възможно чрез задействания уникален код да се стигне до пациента по обратен ред, посочва се в съобщението.

Няма никаква възможност през пръстовия отпечатък в идентификационното устройство да се достигне до биометричните данни на пациента, както и до всяка друга защитена лична информация.

Устройствата за снемане на идентификационния код ще се закупуват от аптеките и лечебните заведения. Единственото изискване към тях ще е да могат да осъществяват връзка със софтуера на НЗОК. Ангажимент на НЗОК е да изготви продукт, който да осигурява максимално широки възможности за свързване с разнообразни такива устройства, за да не затруднява или натоварва излишно аптеките и лечебните заведения, като ограничава техническите изисквания.

Ползването на новата система не предвижда въвеждането на никакви допълнителни законови ограничения и забрани за гражданите и пациентите. Предвидени са възможности за работа на системата и в случаите на затруднен достъп на трудноподвижни пациенти.

Базата данни ще разпознава родовата свързаност на родителите с децата им и те ще могат да получават предписаните им лекарства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
dzk
преди 8 години
"...Базата данни ще разпознава родовата свързаност на родителите с децата им..."Три въпроса:Първо: как ще се попълва тази база? Кой ще удостовери че някой е родител или дете на друг? Само на честна дума? Или ще се иска нотариално заверено удостоверение от родителя? Не ми казвайте че тази информация я има в ЕСГРАОН. Да там има инфо за децата и родителите на даден човек, но няма пръстови отпечатъци на хората. Второ: това не е ли разгласяване на лични данни? Преди години в старите паспорти се записваше имената на децата на всеки, но после това се премахна. Сега отново ли ще се въвежда?Трето: това означава ли че всяка аптека ще знае цялото родословно дърво на всеки жител на българия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още