IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в Европа ще продължи да расте и през 2016 г.

През тази година инвестициите ще достигнат същите обеми като през 2015 г., според глобален консултант

12:28 | 11.01.16 г.
Пазарът на бизнес имоти в Европа ще продължи да расте и през 2016 г.

Европейският пазар на бизнес имоти навлиза в 2016 г. след една изключително силна 2015 г. Предварителните изчисления показват, че обемът на инвестициите в сектора е нараснал с 20 на сто на годишна база през миналата година, отчита консултантската компания Knight Frank.

Въпреки икономическите и политически предизвикателства пред пазара на бизнес имоти в глобален план, инвеститорското доверие в европейския пазар остава силно и огромен обем капитали се насочват към сектора.

Компанията прогнозира, че през тази година инвестициите в бизнес имоти в Европа ще достигнат обемите, отчетени през миналата година.

Инвеститорите са настроени положително най-вече заради подобрението на наемния пазар и добрите перспективи и през тази година. През миналата година е отчетен ръст на усвояването на ключовите европейски пазари, а очакванията са и през тази година да се регистрира ръст от около 10 на сто.

Подобреното търсене, в комбинация със свиващото се предлагане на първокласни офис площи в централните бизнес райони, ще продължава да подкрепя ръста на наемите и през тази година, посочват експертите.

Засиленото търсене на наемателите ще насърчава строителството на нови площи и през тази година, посочва се още в доклада. Активността на строителните компании се очаква да се определя от поляризацията на търсенето – наемателите се очаква да се интересуват най-силно от площите в централните райони на градовете, докато по-старите и с по-лоша локация сгради ще имат проблеми при намирането на наематели.

На водещите пазари – каквито са Лондон, Париж, Дъблин, Франкфурт и Мадрид, офис площите в централните бизнес райони не достигат. Същевременно наемателите търсят големи офиси на централна локация и изборът им не е особено голям.

Недостигът на площи в този сегмент от пазара означава, че новите проекти с добра локация ще успеят да се възползват от по-високи наемни равнища, посочват експертите.

Въпреки ръста на наемите наемните равнища на първокласните офиси все още са доста под дългосрочните им средни равнища на много от пазарите. Това, заедно с продължаващото засилване на търсенето, ще продължи да подкрепя ръста на наемите. Особено силни ръстове се отчитат на имотите, свързани със здравния сектор, автомобилната индустрия и студентските жилища. Те дават възможности и за по-висока доходност в сравнение с традиционните офиси и търговски площи, които са най-предпочитани от инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още