IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР придоби 5,2% от капитала на фондовата борса в Загреб

Банката ще работи за интеграцията на борсите в Хърватия и Словения

21:30 | 11.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР придоби 5,2% от капитала на фондовата борса в Загреб

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) придоби 5,2% от акциите на Загребската фондова борса (Zagreb Stock Exchange, ZSE) по време на процедура по увеличение на капитала, съобщава Ройтерс. Ходът на банката е част от опитите й за стимулиране на растежа на Балканите.

Хърватският капиталов пазар търси възможности за разширяването си, след като приключи процедурата по придобиването на Люблянската фондова борса Ljubljana Stock Exchange, LJSE) в съседна Словения.

„В подкрепа на интеграцията на борсите в Загреб и Любляна ЕБВР ще повиши стойността на двете борси като подобри стандартите за корпоративно управление и чрез подобряване на регулаторната рамка и изискванията за листване“, гласи становище на банката.

Емитенти и инвеститори ще се възползват от единен достъп до капиталовите пазари и повишена ликвидност, които ще бъдат възможни, благодарение на въвеждането на системата за търговия Xetra, заявиха от ЕБВР.

Насърчаването на местните капиталови пазари е част от опитите на ЕБВР за постигане на устойчив растеж в региона.

Наскоро финансовата институция стартира проект за свързване на платформите за търговия на борсите в България, Македония и Хърватия. Тече и подготвителната работа за създаването на регионален централен контрагент.

През 2015 г. водещият хърватски индекс CROBEX се поници с 3,2%, а словенският SBITOP – с 11,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иво Орозов
преди 8 години
Ех, да можеше и у нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още