IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взаимните фондове ще продължат да набират популярност сред българите

Инвестицията в имот също остава атрактивна, очаква се раздвижване и при спестовните застраховки "Живот" и доброволното пенсионно осигуряване

10:32 | 12.01.16 г. 10
Взаимните фондове ще продължат да набират популярност сред българите

Взаимните фондове и през тази година ще продължат да набират най-голяма популярност сред българите, които имат спестени средства и търсят варианти за инвестирането им, коментира в интервю за БТА председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев.

Очакванията са през тази година средствата, вложени във взаимните фондове, да надхвърлят 300 млн. лева.

Балансираните и нискорисковите фондове стават все по-интересни за българите, защото са с много нисък риск, а доходността може да достигне и до 6 - 7 на сто, което е добра перспектива за хората, които не са настроени много рисково, смята експертът.

Интересът към покупка на недвижими имоти също ще е във фокуса на вниманието на българските спестители, защото това е познат инструмент с доходност между 4,5 и 5,5 на сто. Тези параметри задоволяват българина и му дават перспектива - с времето, с ръста на цените на имотите, инвестицията му да се увеличава, коментира Тошев.

За последното тримесечие на миналата година е регистриран ръст от около 20 на сто на сделките в големите градове с недвижими имоти с цел инвестиция. Става дума за българи, които имат основно жилище, но купуват ново, за да го отдават под наем или да го запазят за децата си, посочва той.

Като цяло се очаква през тази година сделките с имоти с цел инвестиция да запазят темповете на ръст и дори да го ускорят, прогнозира още експертът.

По отношение на спестовните застраховки "Живот" и доброволното пенсионно осигуряване също се очаква раздвижване, което ще се обуславя от това колко спестени средства имат хората.

Расте също и интересът към инвестиции в образованието. Все по-отчетливо се вижда тенденцията как хората, които имат спестени средства, предпочитат да ги влагат в обучение на децата си в чужбина. Младите работещи хора, които имат някакви заделени средства или с помощта на парите, спестени от родителите им, също се очаква през тази година да отделят средства за повишаване на квалификацията си, за да станат по-търсени участници на пазара на труда.

Обикновено българинът отделя средства за обучение в чужбина, комбинирайки спестявания и заеми - най-често между пет и петнадесет хиляди лева в зависимост от страната.

Експертът коментира, че има и очаквания част от спестените средства на българите да бъдат отделени за инвестиции в собствена дейност или в покупка на дялове в бизнес. Както и при обучението, средства се набавят комбинирано - от спестявания и заеми. Забелязва се ръст на запитванията за кредитите като допълващи собствените спестени средства към планираната делова инвестиция, коментира експертът и допълни, че еврофондовете стават също все повече популярен инструмент в подкрепа на предприемаческите идеи на българина.

Тошев посочва, че спестяванията на българите в банките са над 40 млрд. лева. Около 80 на сто от депозитите обаче са под 5 хил. лева, едва 20 на сто от сънародниците ни имат по-сериозни спестявания.

Голяма част от българите, които имат основно спестявания до 5 хил. лева, въпреки ниските лихви по депозитите, ще продължат да държат парите си в срочни депозити, защото смятат, че така парите им са най-защитени, коментира Тошев.

Той обаче очаква лихвите по депозитите да се движат между 0,5 и 1 процент и по тази причина съветва хора с подобен размер на спестявания да опитат вложения от 500 до 1 000 лева във взаимен фонд за една година, дори и с образователна цел, за да може занапред при по-добри доходи да знаят как да умножат парите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Най добрата инвестиция смехурковци е.. sex and drugs an rock and roll. :)В страни от шегата.. неща, които могат да бъдат изнесени и са ценени в Китай, Индия и изобщо .. Азия. Нема да направиш пари от дебелите, преситени, мързеливи европейски 3aдници. Ще ги направиш от гладните китайчета и индийчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
но е хубаво в системата да има колкото се може повече облигационери , акционери и застраховани .....:) така се спи по-спокойно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Най-хубава инвестиция в момента е - да нямаш "инвестиция", т.е. бурк***н б***нк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
melon
преди 8 години
Зарежи тази работа, човече, познати са ми тези инвестиции:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Човешката застраховка е инвестиция, ама ако е инвестиционна, а не спестовна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
melon
преди 8 години
За взаимните фондове мисля, че е правилно становището. Лихвите са повече от мизерни и хората ще са принудени да направят нещо. Имотите ще се купуват и по причина ниските лихви.Застраховките "Живот" не са инвестиция, добре е човек да има такава, но това не е инвестиция.Не ми харесва разпределението на спестяванията. Повечето пари са в по-малко хора. Тези по-малко хора освен депозити имат и тлъсти активи и може би това няма да ги мотивира да излизат на пазара, защото вече са там и тези пари са им излишни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Да, забравих че ти беше против животозастраховките само пенЦионните са ти кръвната група. Думата ми е, че не е въпроса колко си спечелил, а да си по-малко прецакан :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Тц, тц ... Поредната финансова измислица, за обиране на парите на хората... Видяха, че пирамидата "живот назаем" свършИ, а пък пуста лакомия - край няма...и хоп - "взаимни" фондове!"Нисък риск и 6-7% доход!" ... нима мислят, че има останал ***, който да са върже... "нисък риск" - значи лихва като при социализма, "6-7% доход" - значи висок риск като в банка! От де ше дойдат тия 6-7%..освен от новозакачените шаранчета, които да хранят тези, дето са били преди тях... т.е. чиста - ПИРАМИДА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Ха-ха - аз щях ли да подкокоросвам хората да си правят спестовни човешки застраховки, при положение, че зная, че за да е човекът на финансова далавера от такава застраховка, трябва да остане без част от крацете си?Нали това е идеята - запазване на покупателната стойност на.А за защитеността на парите в бамката - то яко беше гръмнала и *** по-миналата година - щяха да видят хорицата една защитеност, та свитки да им излязат от дзъркелите. Ного бръзо забравиха 96-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Импе, това да не си го писал ти, поне от части?:)Спрете да лъжете хората бе, няма печалба в тези работи, само илюзия е. Ако успееш поне да си съхраниш покупателната способност на парите и да се опазиш някой да те не окраде, фъргай си капата и викай УРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още