IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

150 души на ден напускат България, твърди Красен Станчев

Расте броят на българите, които се връщат да работят у нас след обучение в чужбина

14:59 | 12.01.16 г. 5
150 души на ден напускат България, твърди Красен Станчев

Близо 6 млрд. евро са влезли в българската икономика от 1997 г. насам от българи, живеещи в чужбина, каза икономистът Красен Станчев по Bulgaria ON AIR. Според него това са естествени процеси заради конкуренцията на пазара на труда и затова не е странно, че на ден близо 150 души напускат България, за да намерят реализация зад граница.

По думите на Станчев висшистите у нас съставят едва около 2-3% от всички безработни в страната, но и и те търсят реализация в чужбина заради конкурентните условия. 

Според икономиста държавата не успява да задържи по-голям брой висококвалифицирани специалисти, тъй като липсват реални възможности за развитие в конкретния сектор, който са си избрали. Станчев допълни, че бизнесът у нас все още не участва във формирането на обучителните програми. И оттук идва проблемът с дефицита на кадри за дадени сектори – например софтуерните специалисти.

Марияна Хамънова, създател на проекта Back2BG, каза, че пътуването и търсенето на кариерно развитие в други страни са нормални тенденции.
Според нея през последното десетилетие България значително е подобрила условията на пазара на труда.

Тя отбеляза, че броят на българите, които са се върнали в страната значително е нараснал. А причините за това не са малко.

Станчев подкрепи тезата, че много българи, учили в чужбина, се завръщат, за да се развиват и работят у нас. По думите на икономиста в големите предприятия работят много такива хора.

Още от разговора вижте в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 8 години
со скоро и аз така се самозаблуждавах, че промяната на един закон или наредба може да промени нещо .... е не може, не и тук, не и сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
kony
преди 8 години
"..държавата не успява да задържи по-голям брой висококвалифицирани специалисти..."Държавата в лицето на всичките ни политици умишлено подтиква българите да емигрират за да имат бъдеще- независимо от тяхното образование, пол, възраст и житейски опит. Вече не заминават само младите, средното поколение е обезверено, вижда какви мизерни старини го чакат и ако може също отива в чужбина, а най-възрастните отиват при децата си или да помагат с внуците. Неприемането на електронното гласуване е престъпление срещу нацията ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 10
Mary1962
преди 8 години
И кои българи се завръщат за да развиват бизнес? Децата на мутрите! Останалите не се завръщат да слугуват на българските чорбаджии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още