IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: Проблемът на пазара на горива ще ограничи икономическия ръст

Депутатът ще съди финансовото министерство заради отказа да бъде дадена информация за собствеността на данъчните складове

08:44 | 14.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
М. Димитров: Проблемът на пазара на горива ще ограничи икономическия ръст

Липсата на конкуренция на пазара на горива у нас ще ограничи икономическият растеж, прогнозира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред БНТ. Той поясни, че очакванията на премиера за растеж на икономиката от 4,5 на сто ще бъдат невъзможни, ако не бъде решен проблемът с горивата.

Според него на пазара има дисбаланс и високите цени на горивата го доказват. Във вторник цената на бензина и на дизела в България е била четвъртата най-висока в Европа без данъци и акцизи, съобщи още Димитров.

Неговите съмнения са, че на пазара има "някаква форма на картелно споразумение". "Този състав на Комисията за защита на конкуренцията не може да докаже това", коментира още Димитров и посочи, че по тази причина е било внесено искането за промяна на ръководството на регулаторния орган.

Той очаква от новата КЗК да е много решителна по проблема с горивата.

Друг проблем на пазара е собствеността на данъчните складове, посочи още депутатът от Реформаторския блок. Той, заедно със съпартиеца му Петър Славов, поискаха по Закона за достъп до информацията от финансовото министерство да съобщи как се разпределя собствеността на данъчните складове у нас.

От Министерството обаче са отказали тези данни с мотив, че представляват търговска тайна и затова двамата ще заведат иск в съда, за да получат достъп до информацията.

Съмненията на депутатите са, че има концентрация на собствеността на данъчните складове, която допълнително ограничава конкуренцията на пазара на горива в страната.

"Нещо не е наред в конкуренцията на пазара", категоричен беше Димитров и в коментара си за рязкото понижение на цените във Варна. Според него това е причинено от появата на нов играч на пазара. Според българското и европейското законодателство търговците нямат право да продават на загуба и ако законът е спазен във Варна, това означава, че цените навсякъде могат да бъдат по-ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
ivanrog
преди 8 години
Г-н Димитров, ИПИ от директора ли си зависи или съществува и работи, без значение кой е той? Една организация, особено като КЗК, трябва най-малко да зависи от председателя й, а за да стане това, трябват правила! Това ви е проблема, липсата на правила, но не ги и искате, а това ви е по-големия проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още