IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпадането на внимателно създадения германско-полски алианс

Завръщането на "Право и справедливост" на власт изкарва презрението на партията към съседа ѝ

09:02 | 16.01.16 г. 9
<p>
	Германският посланик във Варшава Ролф Никел и външният министър на Полша Витолд Вашчиковски <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Германският посланик във Варшава Ролф Никел и външният министър на Полша Витолд Вашчиковски Снимка: архив Ройтерс

Преди четири години в сенките на Бранденбургската врата в Берлин полският външен министър изрази позиция, която би се сторила немислима за предшествениците му, наречайки Германия „незаменимата страна“ на Европа, припомня Financial Times.

“Вероятно ще бъда първият полски външен министър в историята, който ще каже това, но ето: страхувам се от германската сила по-малко отколкото започвам да се страхувам от германската липса на действия“, каза Радослав Сикорски, който призова Берлин да спаси Европа от икономическия колапс.

През последните дни новото правителство на Полша ясно показа, че това усещане вече го няма.

Исторически разделени от конфликти и кръвопролития, но днес обединени от икономиката и политиката, Германия и Полша изградиха една от най-силните връзки в Европа през последното десетилетие.

При управлението на канцлера Ангела Мекрел и бившия министър-председател на Полша Доналд Туск, който приоритизира помирението под споделения флаг на ЕС, съседите се превърнаха надеждни партньори. Полша дължи 26% от износа си на Германия, повече от Италия, Испания, Франция и Обединеното кралство взети заедно, а и Германия бе неразделна част от избирането на Туск за председател на Европейския съвет през 2014 г., първата значима позиция на Полша в ЕС.

Но завръщането на властта в ръцете на консервативната националистическа партия "Право и справедливост" във Варшава и дългогодишното ѝ подозрение и презрение към Берлин е предизвиквателство за най-ценното международно партньорство на Полша и връзката, на която разчита голяма част от моста между Изтока и Запада в ЕС.

"Право и справедливост" има дълга история на враждебност към Берлин, отчасти за да зарадва по-националистически настроените си поддръжници. Затова когато политици родени в Германия поведоха критиките на ЕС срещу новия закон на Полша, който предоставя контрол на правителството над обществените медии, новата администрация реагира, припомняйки военни неправди нарушаващи дипломатическите норми, които стреснаха останалите европейски съюзници.

Министърът на правосъдието Збигнев Зиобро сравни заплахите на германските представители за възможни санкции на ЕС срещу Полша с нацистката окупация по време на Втората световна война, популярна метафора на "Право и справедливост", която се разпространява в популярната култура.

Wprost, популистко седмично списание, тази седмица постави на корицата си Ангела Меркел, подигравателно изобразена като Адолф Хитлер, заобиколена от германците Гюнтер Йотингер, заместник-председател на Европейската комисия, и Мартин Шулц, председател на Европейския парламент, в нацистки униформи със заглавието: „Отново искат да контролират Полша“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
абе не те знам ти в кви среди се движиш там в Германия аз съм виждал бизнесмени, програмисти etc. След 2 световни войни и пак са на върха .... докато в България и без световна война виждам само бастуни и нищо - нищо никой не прави само си чеша под опашката, само се реве че няма пари а за наща армия да не говорим ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Моята борба на Адолф Хитлер отново е на книжния пазар в Германия. Книгата е на арабски език, за да я прочете болшинството германци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 12
prectical
преди 8 години
Недей да мечтаеш и да ги възхваляваш толкова тъпите немци. Явно си голям чуждопоклоник, но аз в Германия видях само едно - ге*ове, ли*биики и мъже които гледат като страхливци пред шепа аборигени. Германия сега може да бъде победена и от *** армия ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 8
Grosss
преди 8 години
Най-големият кошмар за САЩ е да се обединят парите на Германия със сурови-ните на Русия и САЩ стават излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Хаха...яко ! Вкарват помежду им един дето ги мрази и двамата и америка спи спокойно...заговор няма да стане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Grosss
преди 8 години
Ами точно това прави,Полша е буфер между Русия и Германия.Чрез Полшаискат да неутрализират бизнеса между двете най-големи държави в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
чакай да видиш като полудеят немците дали няма изход само чакай ... :)) правили са го неведнъж, ако трябва ше ги набутат тея бежанци в едни фабрики Arbeit macht frei и ше изметат и поляци и всички както са го правили не веднъж ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Инвестора , що не казвате за доста топлите напоследък отношения между САЩа и Полша ? Малко "разделяй и владей" ли прави чичо ви Сам ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
evtimvz
преди 8 години
На Германия трябва да и е ясно - мигрантите идват заради Германия, Дания, Холандия, Англия, Швеция, Финландия, и др. Не заради България, Румъния, Унгария, Полша и др. Затова нека не ни ги препращат. И да ги изпратят те пак ще се върнат при таях. Как ще им ограничиш придвижването. Като ги затвориш ли? Къде ще ги затвориш. Или ще караш другите страни да ги затварят, а ти на бял кон. Вижда се, че Германия вече е в паника и няма полезен ход. Лошото е, че може да последва "нов ред".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още