IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Австрийци се насочват към българските ски курорти

Това е потвърждение, че предлагаме качествен туристически продукт, смята министърът

16:55 | 14.01.16 г. 3
Ангелкова: Австрийци се насочват към българските ски курорти

Австрийци се насочват изключително много към българските зимни курорти. Това каза пред журналисти в Пампорово министърът на туризма Николина Ангелкова, позовавайки се на данни на известен туроператор.

„Фактът, че към България се насочва внимание от австрийци за зимен туризъм показва, че сме достатъчно конкурентоспособни, посочи Ангелкова”, цитирана от БТА.

Министърът допълни, че Австрия е един от нашите основни конкуренти в зимните спортове и това може да бъде прието само като потвърждение, че предлагаме качествен туристически продукт. Тя прогнозира ръст на австрийските туристи в зимните ни курорти през този ски сезон в сравнение с миналата година. 

Ръст на туристите в българските ски центрове се наблюдава и от пазари като Турция, Македония, Сърбия, Гърция и Румъния. Очаква се увеличение на ваканционните групи от Холандия и Германия, за първи път има много туристи от Скандинавия. Относно британския пазар се предвижда запазване на нивата от миналата зима или леко повишение.

Според министъра на туризма последните събития с терористичните актове в Европа и региона не се отразяват на българския зимен туризъм. Няма отказ от резервации по данни на туроператорите.

Ангелкова изрази надежда, че зимният туристически сезон ще бъде добър. Като пример тя посочи данните на хотелиерите от Пампорово, че курортът е запълнен на близо 95 процента, а общините Смолян и Чепеларе също се радват на доста туристи.

В следващите седмици Министерството на туризма ще инспектира ски пистите в Банско и Боровец, както и по-малките зимни курорти, допълват от пресцентъра на туристическото министерство. От проверката в Пампорово днес стана ясно, че пистите там отговарят на изискванията по Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България. По степен на сложност в курорта са определени 2 зелени писти, 2 сини, 4 червени и 2 черни. Остават още 5 писти, които ще бъдат проверени допълнително, след като се натрупа по-голяма снежна покривка.

Ангелкова съобщи, че като цяло зимните курорти отговарят на изискванията, но до този момент те не са били разписвани и не е имало единни стандарти за безопасност.

Смолян и Чепеларе ще се включат в билборд кампанията на Министерството за насърчаване на вътрешния туризъм, каза още Ангелкова. До момента кампанията обхваща над 10 общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Lemon's
преди 8 години
Заблудили са я жената не ски, а с*кс туризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
vlado64
преди 8 години
Леле , леле и това доживях да чуя - австриици на ски в България . По-голям виц не бях чул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още