IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аврамопулос: Краят на Шенген ще е началото на края на европейския проект

Според еврокомисаря по въпросите на миграцията ако ЕС не прояви единство, рискува да върне Европа "в мрачното й минало"

18:12 | 14.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако се прекрати свободното движение на хора в Шенгенското пространство, което е поставяно под въпрос заради миграционната криза, това ще е началото на края на европейския проект, предупреди европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от Франс прес.

Ако Европейския съюз (ЕС) не прояви единство, той рискува да върне Европа "в мрачното й минало", заяви Аврамопулос пред европейски депутати в Брюксел и изрази съжаление от твърде бавното прилагане на плана за разпределяне на бежанци от Италия и Гърция в останалите държави от съюза.

До момента от 160 000 бежанци за преразпределяне само 272 действително са пренастанени, а страните членки на ЕС са съобщили за само 4237 свободни места.

Аврамопулос бе поканен от комисията по граждански права на Европейския парламент да обобщи какъв е европейският отговор на необичайно високия мигрантски поток на континента.

Редица страни от ЕС върнаха временно граничния си контрол, въпреки че в Шенгенското пространство трябва да има свободно движение на хора, отбелязва АФП.

"Ако Шенген се разпадне, това ще е началото на края на европейския проект", заяви Аврамопулос и окачестви свободното движение на хора като най-голямото постижение на европейската интеграция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Абсолютни лъжи и пропаганда. Мрачно е само бъдещето, заради престъпните политици от ЕК, такива като Аврамопулос. По-добре конфликт и война отколкото да се допусне ново Велико преселение в Европа от Африка и Близкия Изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още