IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колчев: Капиталовият пазар трябва да бъде приоритет на държавата

Държавните фирми могат да получат огромна помощ от борсата, смята председателят на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг

13:16 | 15.01.16 г. 2
<p style="text-align: justify;">
	Председателят на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг АД Камен Колчев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Председателят на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг АД Камен Колчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Капиталовият пазар трябва да бъде приоритет на държавата, а държавните фирми могат да получат огромна помощ от борсата. Това коментира председателят на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг АД Камен Колчев.

Листването на Сирма Груп Холдинг АД през 2015 г., което бе факт с помощта на инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг, е символично, защото показва, че въпреки недоверието към капиталовия пазар в България той съществува и има възможност да осигурява финансиране за публичните компании, заяви Камен Колчев.

По думите му сделката със Сирма Груп Холдинг, определена от списание „Forbes” като сделката на 2015 г., е отключила доверието към пазара.

„След нейното IPO виждаме, че се възроди интересът на редица други кандидати за подобен тип сделки“, каза още той.

„Публичността на една компания веднага я вади на светло и прекъсва възможностите за нейното източване, което е идеален лек за държавните компании“, продължи коментарите си Колчев.

Председателят на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг каза, че трябва да се пристъпи към „приватизирането на някои държавни компании в структуроопределящи сектори като енергетиката и транспорта. Виждаме огромни проблеми в тези сектори, които се дължат от една страна на грешни политически решения, а от друга - на източването на компаниите по цялата верига“.

Колчев каза, че инвестиционната общност води разговори и със сегашното правителство за предимствата на фондовата борса за държавните дружества. Той даде за пример Румъния, която листна дялове от енергийните си дружества и получи милиарди евро.

„Трябва да има политика на държавата за това, че този пазар е полезен и че той трябва да се развива“, коментира КолчевV Той добави, че не е нужно да се наливат огромни парични средства, и намекна, че са нужни леки законодателни промени.

Цялото интервю с председателя на СД на ЕЛАНА Финансов Холдинг АД Камен Колчев гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
be_google
преди 8 години
ЕРЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕС, стига с тая *** държава. Каквото докосне държава му се такова мамицата!!! Поне пазаря на мерешите да вървеше :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 13
abdul
преди 8 години
Перач и измамник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още