IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Георгиев: БФБ е с потенциал за значим двуцифрен растеж през 2016 г.

Инвеститорите ще търсят дивидентни акции и книжа на компании с добър бизнес модел и прозрачно управление, коментира ръководителят "Финансови пазари" в ЕЛАНА

08:46 | 18.01.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Димитър Георгиев,&nbsp; ръководител &bdquo;Финансови пазари&ldquo; в ЕЛАНА Трейдинг АД. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Димитър Георгиев,  ръководител „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) имат потенциала да изпратят 2016 г. със значим двуцифрен растеж, а инвеститорите ще търсят акции на компании, които раздават дивиденти, и на такива с добро и прозрачно управление. Това коментира ръководителят „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг АД Димитър Георгиев в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Изминалата година беше трудна за борсата, но остава в историята с първичното публично предлагане на софтуерната компания Сирма Груп Холдинг АД, което Георгиев описа като успех за целия пазар.

„2015 г. ще се запомни с най-ниския оборот на БФБ за последните 13 години. Въпреки това пазарът показва, че компаниите с добър бизнес модел и управление успяват да привлекат инвеститорите“, каза Георгиев и добави, че борсата се нуждае от качествени компании.

„Инфраструктурно пазарът е достатъчно обезпечен. Разбира се, има какво да се желае. От гледна точка на електронен достъп на търговия значително превишаваме като качество на обслужване страните от региона. И като конкуренция броят на инвестиционните посредници у нас е в пъти по-голям от този в съседни държави при абсолютно идентични пазари. Това са много добри новини за потребителите, защото имат платформи за търговия, достъпни условия за търговия от гледна точка на комисиони и трансакционни разходи. Това, от което имат нужда, е да търгуват повече качествени компании“, продължи ръководителят „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Свилен Колев обърна внимание на представянето на четирите водещи индекса на БФБ. Всички изпратиха 2015 г. с понижения, които продължават и в първите седмици на 2016 г., но с изключение на индекса на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT, който бележи лек ръст от около 0,2% до средата на януари.

По отношение на очаквания ръст на индексите на БФБ през 2016 г. Георгиев каза, че спадът от миналата година следва да се компенсира със значим двуцифрен растеж.

Акцент в рубриката бе поставен и върху поскъпването на акциите на Булгартабак Холдинг АД и Юрий Гагарин АД. През седмицата цените им се изкачиха до най-високите си нива от пролетта на 2014 г. насам до 68 лв. и 52,27 лв. за брой, съответно.

От началото на годината осезаемо поскъпва и акцията на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. С нея са сключени и най-много сделки сред дружествата в състава на BGREIT през последните два месеца.

Георгиев от ЕЛАНА смята, че 2016 г. ще бъде годината на дивидентните акции, на тези с нисък риск. За пример той посочи компаниите, които инвестират в земеделска земя, недвижими имоти.

Цялото интервю с ръководителя "Финансови пазари" в ИП ЕЛАНА Трейдинг АД Димитър Георгиев гледайте във видеозаписите

Част I

Част II

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още