IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Иран падат до часове

Техеран е изпълнил всички условия от споразумението, потвърди Международната агенция за ядрена енергия

23:06 | 16.01.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жена минава покрай пазар в Техран. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жена минава покрай пазар в Техран. Снимка: Ройтерс

Вдигането на западните санкции срещу Иран изглежда ще стане факт много скоро. Международната агенция за ядрена енергия (IAEA) обяви в събота, че Иран е изпълнил всички условия, които бяха договорени със сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, предава DPA.

Това бе условие за вдигане на санкциите, което се очаква да се случи още в неделя. Освен това ЕС и Иран обявиха, че късно вечерта (22.00 часа средноевропейско време) ще излъчат обща декларация във Виена. 

В продължение на години  заради своята спорна ядрена програма Иран бе подложен на санкции, които засегнаха тежко икономиката му. Западът обвиняваше ислямската република, че се стреми да създаде ядрено оръжие – нещо, което правителството отричаше.

Страните с право на вето от ООН (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания), както и Германия и Иран постигнаха през лятото на 2015 г. широкомащабно споразумение за постигане на край на продължилия над 10 години ядрен спор. Целта е да се предотврати възможността Иран да създаде ядрено оръжие и да се достигне до увереност, че Иран използва ядрената енергия само за мирни цели.

Ислямската република трябваше да намали и броя на центрофугите за уранизиране до 6000 и да намали драстично количествата на уран.

Без санкциите Техеран ще има право отново да внася свободно много индустриални стоки и да изнася петрол на световния пазар. Редица западни страни очакват с нетърпение възможността да правят бизнес с Ислямската република.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Тази седмица май ще е черна за световната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
data
преди 8 години
Пакистанската ядрена програма е финансирана от СА . Демек - СА има ядрено оръжие и Иран създаде своята програма в противовес на програмата на СА . В момента Иран разполага с 80-120 заряда , както и с технология за тяхното доставяне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Тялото
преди 8 години
Ядрената им програма е с цел да извиват ръцете на неприятелите, само че ги хванаха твърде рано и им извиха на тях ръцете вместо това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Сараф
преди 8 години
Иран ако искаше можеше и може както Северна Корея.И що за глупост?Качваш главата на частен самолет от Корея до Иран и няма кой да ти каже нищо.Има сигурно милион начини как да се пренесе нещо метър на два ако има желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Сараф
преди 8 години
Никога не бих предположил ако не беше гениалното ти прозрение, че пазара като се наситi още цената ще падне :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
Ivan.r
преди 8 години
Глупости на таркалета. Защо се бяха нагрухали с центрофуги за обогатяване?Защо ционистите изтрепаха толкова ирански ядрен физик? Иран имаше амбиции да прави мизерии в региона и ядрената им програма щеше да им помогне много. Също както ядрената програма можеше да помогне на фесовете в тила ни да надробят мизерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още