IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад на ООН призовава за нов модел на финансиране при кризи

Дефицитът във финансирането на хуманитарната помощ в момента възлиза на 15 милиарда долара

14:53 | 17.01.16 г. 2
Доклад на ООН призовава за нов модел на финансиране при кризи

При наличието на 125 милиона души по света, нуждаещи се от хуманитарна помощ, международната общност трябва да промени модела за финансиране, като се фокусира върху развитието и по-ефективното изразходване на средствата. Това се казва в доклад на назначена от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун работна група от деветима експерти под ръководството на европейския комисар Кристалина Георгиева, съобщи ДПА.

На работната група е било възложено да потърси систематични решения за затваряне на огромната дупка във финансирането на хуманитарната помощ, която в момента възлиза на 15 милиарда долара.

В доклада се изтъква, че понастоящем международната общност изразходва по 25 милиарда долара за хуманитарна помощ, което е 12-кратно увеличение след 2000 г. Но поради растящия брой конфликти и природни бедствия нуждата от помощ непрекъснато расте. 

Кристалина Георгиева, която е вицепрезидент на ЕК по бюджета и човешките ресурси, заяви, че днешната икономика, която произвежда 78 трилиона долара брутен вътрешен продукт годишно, трябва да е в състояние да осигури финансиране. "В този наш богат свят никой не бива да умира или да живее в унижение заради липса на пари", каза Георгиева пред журналисти.

"Това е проблем, който при наличие на добра политическа воля, може да бъде решен", каза тя.

По думите й подпомагането на хора в нужда е не само морално задължение, но също е в интерес на отделните държави, тъй като нестабилността в един регион може да има глобални последици.

Работната група препоръчва да бъде създаден нов глобален модел на финансиране, вместо да се разчита на малък брой дарители, и да се подобри ефикасността и прозрачността в дейността на хуманитарните организации.

Работната група е обсъдила също възмжността от въвеждане на "данък солидарност", който да бъде предназначен директно за хуманитарно финансиране, върху някои стоки и услуги, главно луксозни, между които футболни мачове, таксиметровите услуги Юбер, концерти и др. Пример за това е микроданъкът върху самолетни билети, въведен в 10 страни, чрез който между 2006 и 2011 г. са били събрани 1,6 милиарда долара. Експертите обаче не са стигнали до съгласие как конкретно да изглежда този данък, съобщи Георгиева.

Работната група смята също, че тъй като повечето от конфликтите са в мюсюлмански страни, ислямските социални плащания, т. нар. задължителна милостиня, могат да играят значителна роля. По данни на Ислямската банка за развитие те възлизат на 232 милиарда до 560 милиарда долара годишно, посочва Ройтерс. Според Георгиева с част от тези средства може да се запълнят между 3 и 5 милиарда долара от финансовата дупка от 15 милиарда долара.

Докладът ще бъде обсъден на първата световна хуманитарна среща на високо равнище, която ще се състои през май в Истанбул. Кристалина Георгиева, чието име е споменавано сред кандидатите за следващ генерален секретар на ООН, изрази надежда, че препоръките в доклада ще дадат плодове, посочва АФП. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Професионално следя темата и съм отегчена и омерзена от заигравката на управляващите, като имитират нови идеи и загриженост, но и не забравят да си направят реклама и агитация, каквато е в случая за Кристалина Георгиева. Започва една *** игра наши да заменят кандидатурата на Ирина Бокова с тази на криСталинка, с което премиер, външен министър и ГЕРБ само ще демонстрират откровено колко глупав народ може да сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Помня доклада на ООН от 2000год. ,че всяка 6-та секунда в света предимно деца умират от болести на глада и мръсната вода ,и че ако се отделя по 3$ НА МЕСЕЦ от всеки жител на богатите държави няма да умират ''Всяка година 10 милиона деца умират преди петия си рожден ден'' - http://profit.bg/news/10-stryaskashti-fakti-za-bednostta-po-sveta/nid-118343_picid-_page-2.htmlВъпроса е защо все още има такива убийства - използвам думата убийства защото според мен това е точната дума следствие на иконом.убийци - http://***.youtube.com/watch?v=t3SlWqBDgsgи т.н. ограбвания тоест става въпрос за косвени убийства както например е лихвата в смисъл когато лихвините плащания са повече от здравните разходи във бюджета означава ,че лихварството е косвено води до убийства щом като няма пари за животоспасяващи лекарства и операции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още