IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе поиска Путин да бъде изваден от международната изолация

Руската подкрепа е от ключово значение за разрешаването на кризата в Близкия изток, според премиера на Япония

11:11 | 18.01.16 г. 4
<p>
	Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Япония Шиндзо Абе настоява президентът на Русия Владимир Путин да бъде изваден от световната изолация, тъй като според него руската подкрепа е от ключово значение за разрешаването на кризата в Близкия изток, съобщава Financial Times.

В интервю за японското издание Nikkei и Financial Times Абе посочва, че има желание да посети Москва през тази година или да покани Путин в Токио, още повече, че той председателства и групата на седемте най-развити икономики през тази година.

В коментар на напрежението между Саудитска Арабия и Иран, войната в Сирия и заплахата от радикалния ислямизъм японският премиер коментира, че „има нужда от конструктивния ангажимент на Русия“.

Г-8 изключи Русия след анексирането на Крим и заради военната подкрепа, която Москва оказва на сепаратистите в Източна Украйна. Япония по принцип подкрепя и международните санкции срещу Русия, но Абе дава ясно да се разбере, че иска да работи с Путин.

„Като председател на Г-7 трябва да търся решения по отношение на стабилността на региона и света“, посочва той в интервюто, като отбелязва и продължаващия териториален спор с Русия за Курилските острови. „Смятам, че подходящият диалог с Русия, подходящият диалог с президента Путин е много важен“, допълва Абе.

Шиндзо Абе разкритикува и Китай за опита едностранно да промени статуквото в Южнокитайско море.

Потенциална заплаха за сигурността на Япония е и обявеният от Северна Корея тест на водородна бомба. Въпреки усилията му да върне отвлечените в страната японски граждани премиерът на Япония подкрепя затягането на санкциите срещу режима в Пхенян.

„Ядреният тест, който Северна Корея едностранно проведе, е в нарушение на резолюциите на ООН“, коментира Абе. „Трябва да изясним на Северна Корея, че докато провеждат такива действия, не могат да очакват друго отношение“, казва още той.

Абе се опитва да окаже и допълнителен натиск върху Южна Корея за прилагането на уредения през миналата година военновременен пакт – най-големият му дипломатически успехот миналата година. Той подчертава, че това е „ангажимент и обещание между лидери“, който е посрещнат топло от другите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
Илко
преди 8 години
Такава е изолацията, че добре , че е Русия и Путин за да има за какво да пишат медиите по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 8 години
Хаааахаха... Ба^хти изолацията! Те направиха пътека до Масква през последната година, Форбс и Таймс го обявиха за най-влиятелния мъж на планетата, тоя жмок ше го вади от изолация! Имал желание да посети Москва, ама първо требва да се запише и първо да види, дали Путин има свободни дати, а и дали иска да се види с некъв си там.. Щот те много имат желание, и Ердоган много големо желание имаше, па нещо не се виде с Путин... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
scott
преди 8 години
смехъ е здраве....Абето, и ти кат Мърморкел сте само марионетки на кукловода.Кво се пънеш, кво се бараш?!?!?!?Със сищиа успех Първанката може да си го говори това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още