IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чужди инвестиции растат с 20,6% годишно

Най-голяма част от инвестициите в България от януари до ноември 2015 г. идват от Холандия - 681 млн. евро

17:40 | 18.01.16 г. 3
Преките чужди инвестиции растат с 20,6% годишно

Преките чужди инвестиции в България за периода януари-ноември 2015 г. се покачват с 20,6% на годишна база, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Най-големите преки инвестиции в страната за периода идват от Холандия (681 млн. евро).

Общата стойност на инвестициите за периода, отчетени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, е 1,467 млрд. евро, което представлява 3,3% от брутния вътрешен продукт на страната за миналата година. Спрямо януари-ноември 2014 г. те се покачват общо с 250,6 млн. евро (20,6%).

Данните на БНБ сочат, че ръстът на инвестициите за периода идва въпреки забавянето на покачването през ноември. През единадесетия месец на миналата година повишението е с 96,7 млн. евро, докато година по-рано бе в размер на 218,8 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivan.r
преди 8 години
Aw, Германия с малка буква :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Холандия големият инвеститор? Според мен това са български пари за изпиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
marto76
преди 8 години
Добра новина на фона на цялата глобална картинка и краха на пирамидата на Цветан Василев, заради когото все още търпим негативи! Единствено ме притеснява лидерството на Холандия, която се води офшорна зона, но пък офшорките са едни от най-големите инвеститори и в държави като САЩ и Франция например!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още