IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран официално увеличи производството си на петрол с 500 000 барела на ден

Повишението е възможно, след като Иран вече не е ограничен от санкции по износа си на суров петрол

20:55 | 18.01.16 г. 17
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс </em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Петролната индустрия на Иран издаде заповед производството да се увеличи с 500 000 барела на ден, докато страната се придвижва напред с плановете да влее петрол във вече пренаситения пазар, рискувайки да допринесе за срив на цената, съобщава Bloomberg.

Повишението е възможно, след като Иран вече не е ограничен от санкции по износа си на суров петрол, заяви информационната агенция на министерството Shana в понеделник, цитирайки коментарите на Рокнодин Джавади, управляващ директор на държавната National Iranian Oil Co. Ако Иран не увеличи производството си, съседните страни ще добиват повече петрол през следващите шест до 12 месеца и ще завземат пазарния дял на страната, каза още Джавади.

„Има ли право Иран да прави това? Да, разбира се“, каза енергийният министър на ОАЕ Сухейл ал-Мазруи в понеделник в Абу Даби. „Ще помогне ли това на ситуацията? Не“.

Купувачите на ирански суров петрол свободно могат да внасят от Иран колкото петрол искат, след като Международната агенция за атомна енергия определи, че страната е ограничила възможностите си за развитие на ядрена програма. Като притежател на четвъртите най-големи резерви на суров петрол в света и най-големите запаси на природен газ, Иран печели незабавен достъп до замразени международни сметки за около 50 млрд. долара, средства, които правителството заяви, че ще използва, за да възстанови индустриите. Краят на санкциите отваря вратата и за чуждите инвеститори като Total и Eni.

Страната от Персийския залив цели незабавен ръст на доставките от 500 000 барела на ден, заяви Амир Хосейн Заманиниа, заместник-министър на петрола с ресор търговски и международни дейности, в неделя в интервю в Техеран. Иран планира да добави още половин милион барела до няколко месеца.

„Всеки, който увеличи доставките на пазара в сегашната ситуация ще влоши положението“, каза ал-Мазруи пред журналисти. „Всеки значителен ръст на производството ще увеличи пренасищането и ще забави постигането на баланс на пазара“.

Иран може да задържи увеличаването на добива на нефт, ако други страни производителки направят същото, и то пропорционално на производството им, съобщава Shana, цитирайки Джавади. Страните производителки на петрол ще трябва да вземат единодушно решение да вдигнат цените до края на годината, допълва той.

Бенчмаркът на петрола сорт Брент се понижи с 22% тази година и завърши на ниво от 27,67 долара за барел на европейските борси в понеделник.

Цените ще се възстановят до над 30 долара за барел по-късно през седмицата след спада си в понеделник, заяви Юген Вайнберг, ръководител на проучванията в сектора на суровините в Commerzbank във Франкфурт. „Има реално свръхпредлагане на пазара, но мисля, че това вече е отразено правилно в цената“.

Преди втори най-голям производител в Организацията на страните износителки на петрол, Иран сега е петият най-голям производител сред 13-те страни членки на групата. Той е произвел по 2,7 млн. барела на ден през декември, сочат данни, събрани от Bloomberg. Износът на петрол се е понижил средно до 1,4 млн. барел на ден през 2014 г. от 2,6 млн. барела на ден през 2011 г., годината преди САЩ и Европейският съюз да засилят санкциите си, заяви Администрацията за енергийна информация на САЩ през юни.

Morgan Stanley вижда ръст на производството от 600 000 барела на ден през първата половина на годината, въпреки че дългосрочните перспективи са по-малко ясни заради несигурната инвестиционна среда в Иран, каза банката в свое съобщение. JBC Energy очаква Иран да повиши добива си по-бавно, с 255 000 барела на ден през 2016 г., казва компанията в съобщение по електронната поща.

Иран вероятно ще започне да увеличава износа си, продавайки барели, складирани на танкери в Персийския залив в очакване на сделката. Около 18 ирански танкера държат 12 млн. барела суров петрол и 24 млн. барела кондензати, твърди Международната агенция по енергетика.

„Очакваме да видим значителен ръст на износа през следващите седмици, след като Иран се освободи от плаващите си резерви суров петрол“, казва JBC Energy. „Не се очаква обаче този бърз бум да бъде устойчив и смятаме, че износът ще се увеличи средно с 450 000 барела на ден през годината“.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 8
michaelis15
преди 8 години
към отрицателни цени на петрола....--------------------------------------------------------------------Мезетка ти си тотално падладела .... какво значи "отрицателни цени" ? Какво ше стане -40$ така ли ?? Кат хоиш да си зареждаш колата и да ти плащат ли како ?? ....... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
MZ/X
преди 8 години
С отрицателни лихви, към отрицателни цени на петрола :) Приемам залози къде ще е дъното и какво ще стане ако всички танкери в морето и хранилища на сушата се запълнят на 100%. Може ли краткосрочно цените да минат на отрицателни нива, ако банки почнат да ликвидират физически складиран нефт за да не се увеличават загубите от разходите за складиране? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis15
преди 8 години
незнам ама на петрола седмичната дивергенция на чарта е лудница такъв изпънат ластик не съм виждал, тва ако гръмне нагоре ше изпотрепе всички шортаджии ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Aleksandar_Raychev
преди 8 години
"Мащабни резерви и производствени разходи от около 2 долара за барел, това прави Иран една от най-атрактивните възможности в света, дори при цени на суровия петрол, залепени на 12-годишно дъно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
mrynmryn
преди 8 години
Имаше един виц - защо арабите миришат? За да ги мразят и слепите.Та там едва ли се къпят много често, водата е скъпа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още