IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетният отлив на капитал от Русия се е понижил с почти две трети

Излишъкът по текущата сметка пък е нараснал до 65,8 млрд. долара

23:10 | 18.01.16 г. 48
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Излишъкът по текущата сметка на Русия се е подобрил през 2015 г., а нетният отлив на капитал се е понижил с почти две трети. Това подчертава ролята на по-слабата рубла за смекчаване на влиянието от спада на цените на петрола, съобщава Ройтерс.

Предварителните данни по платежния баланс, публикувани от централната банка в понеделник, показват, че излишъкът по текущата сметка е нараснал до 65,8 млрд. долара през 2015 г. от 58,4 млрд. долара през 2014 г.

Нетният отлив на капитал се е понижил до 56,9 млрд. долара през 2015 г. спрямо 153 млрд. долара през 2014 г.

През четвъртото тримесечие излишъкът по текущата сметка е бил 13 млрд. долара спрямо 7,5 млрд. долара през третото тримесечие. Нетният отлив на капитал е достигнал 9,2 млрд. долара спрямо прилив от 3,4 млрд. долара през последното тримесечие.

„Текущата сметка изглежда силна“, казва Дмитрий Полевой, главен икономист за Русия в ING Bank. „Все още виждаме ефектите, които пазарът очаква на фона на спада на рублата и икономическата рецесия“.

Въпреки че по-ниските цени на петрола доведоха до остър спад на приходите от износ миналата годiна, това отчасти е било компенсирано от по-нисък внос, тъй като по-слабата рубла и по-ниските приходи са накарали руснаците да ограничат разходите си за вносни стоки.

Подобряващият се платежен баланс е в рязък контраст със ситуацията през 2014 г., когато резервите на централната банка се свиха със 107,5 млрд. долара, докато Русия се бореше както със сриващите се приходи от износ, така и със засилен отлив на капитали.

През 2015 г. резервите са се повишили с 1,3 млрд. долара, показвайки, че нетният отлив на инвестиции са съпътствани до голяма степен от нетна печалба от търговия и чужди инвестиции.

В свое изявление централната банка казва, че подобрението на текущата сметка отразява по-малък дефицит по приходи от услуги и инвестиции, включително по-ниски плащания по дълг заради спада на държавното дългово бреме.

Тя заявява още, че по-голямата част от отлива на капитали отразява плащанията по частния външен дълг – контраст спрямо предишната година, когато изходящите потоци включваха и значителни преки инвестиции от чужбина и закупуването на чужда валута от населението.

Централната банка казwа още, че най-значителната част от намаляването на отлива на капитал се дължи на банки, които понижават външните си задължения, като други сектори са принудени да изкупуват чуждестранните пасиви докато в същото време е практически невъзможно да изградят чуждестранни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 2 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
А, сууупер ! Кому_не вече е мръсничка дума :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 9
redcretin
преди 8 години
Вие *** може и да сте зле заради Рашастан, ама ние не сме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 11
Сините камъни
преди 8 години
Само в едно си прав, че американските лихвари контролират американската рубла, щото тя знаеш не е руска, в което е и смисъла на битката на Путин.А когато Русия са зле, и ние сме зле! защото играта е една и съща, американска рубла, американски лев, ....вързани за долара, вързани! Замисли се над думата "вързани"! Да ти имам щастието, Не.....ик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 9
Сините камъни
преди 8 години
Стоянчо, съобразявай се с натрупването на абсурди в пространството!Пострадалият ще си само ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 11 rate down comment 9
Сините камъни
преди 8 години
И, както Бисмарк ли го беше казал: "От войната с англосаксонците няма нищо по-лошо освен приятелството"!Пример, България, откакто са ни приятели, мизерия до шия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 9 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 8 години
Уважаеми Mavi Gъz, от "великият" Ленин остана само един бронзов паметник, пробит в областта на меките части. От "Великанчо" ще остане същото! Повервай ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 8 години
да да , колегите се движат малко след новините :) . САЩ се изтеглят от Близкия изток - СА гледат да заемат позициите на САЩ . Обаче на САЩ и Русия това не им харесва :) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 19 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 8 години
Янките не са ***^аци и знаят старата арабска мъдрост: "Когато не можеш да победиш някого, направи го свой приятел". Остава до видим колко време ще им трябва, за да разберат, че не могат да победят Русия - не и тази на Путин... И когато го разберат, ако случайно още не са го разбрали, тук отново ще има много изненадани кра^туни от развитието на събитията и несправедливата участ на това, което си мислим, че ни е държава... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 18
The Big One
преди 8 години
Разбира се че О'бомго и Джуджаро играят заедно, под командването на 1-вия.Щом 'мериканската военна обувка маршируваше на Красньая плошадь на парада.Но червенотичквеничковчетата са ограничени в схващанията.За мен/лично/ е важно не аз да съм добре а Джуджаро да е зле.Така и аз ше съм добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 6
contra2
преди 8 години
Аха, Black Rock - ясно, чакалите почнаха да кръжат. За Black Rock имаше документация по ARTE, че не дават никаква информация и интервюта за своята дейност и че парите от мексиканския наркотрафик се мият през тях. Лоша работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още