IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saxo Bank: Първото тримесечие може да е най-лошото за петрола през 2016 г.

Сега повече от всякога прогнозата за световните пазари и всички валути напълно зависи от повишаването на лихвените проценти от Фед

16:04 | 19.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първото тримесечие на 2016 г. ще бъде труден старт на годината, доминирана от объркване и повишена волатилност, прогнозира Стийн Якобсен, главен икономист на Saxo Bank. Якобсен припомня, че през декември 2015 г. станахме свидетели на смяна на парадигмата, след като Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти за пръв път от близо десетилетие, поради което прогнозите на Saxo са фокусирани върху това по какъв начин реагират различните класове активи по време на циклите на повишаване на лихвения процент.

„Все пак общата картина е, че преминаваме към модела на пределните капиталови разходи и това е добра новина“, смята Якобсен. „Повишаването на лихвата от Фед е знак за възстановяване, а не за болест, и 2016 г. има предпоставки да предложи големи възможности на инвеститорите, които искат да генерират растеж в техните портфолиа, докато пазарът се пренастройва“, допълва той.

Суровини

Първото тримесечие може да бъде най-лошото за изпитващия затруднения петрол. Вдигането на санкциите над Иран може да увеличи износа, първоначално на петрол, държан на плаваща база за съхранение и по-късно до 500 000 барела на ден на вече пренаситения пазар. В САЩ запасите са с тенденция да се увеличават през първите четири месеца и това може да увеличи натиска над хранилището в Кушинг, Оклахома, което е разпределителен център за WTI. 

Първото тримесечие ще продължи да поставя една предизвикателна среда за ценните метали, с инвеститори, които най-вероятно гледат на по-високите лихви в САЩ и продължаващите количествени улеснения в Европа и Китай, като на възможност за купуване на долари.

Форекс

Сега повече от всякога прогнозата за световните пазари и всички валути напълно зависи от повишаването на лихвените проценти от Фед и управлението на пазарните очаквания за темпото на тези повишения. Разбираемо би било щатският долар да се повиши със затягането на паричната политика.

Облигации

Темата, която ще доминира дневния ред в началото на 2016 г. е кредитният фактор. С отлепването на лихвените проценти от нулата цената на кредитирането ще покаже ефективността на средата, както на национално, така и на корпоративно ниво. В случай на благоприятна икономическа изненада по време на първото тримесечие има смисъл да добавите в портфолиото къси бунд позиции.

Ценни книжа

Ако капиталовите пазари са защитени от разрастване на кредитната криза в енергетиката и миннодобива – какъвто е нашият сценарий – тогава 2016 г. вероятно ще бъде добра година и инвеститорите ще станат свидетели на изправяне на кривата на доходността на щатския долар, отрицателни нива сред европейските държавни облигации, доколкото се отнася за тези с 5-годишен падеж, и при краткосрочните японски държавни облигации.

Макроикономика

С първия цикъл на повишаване на лихвените проценти в САЩ за последното десетилетие световната икономика ще се забави, но прогнозата е за развитите икономики, а не за развиващите се пазари. Засега обаче последиците от повишената цена на капитала няма да бъдат само негативни и растежът в световен мащаб ще бъде по-висок с малко. 

Европа

От известно време насам Полша се радва на репутация на солидна, устойчива на рецесия и добре развита икономика. За съжаление тя остава силно уязвима на по-големи капиталови разходи – особено що се отнася до енергетиката. Нашето виждане е, че Полша я очаква забавяне в икономиката през 2016 г.

Азия и тихоокеански регион

Първото тримесечие ще отбележи китайската нова година, която е на Червената огнена маймуна – година, която може да се характеризира с допълнителни пазарни неприятности, амбиция и повече волатилност. Разместванията и фрагментирането ще бъдат дори по-напрегнати през 2016 г., с висок геополитически риск и потенциал за забавяне на глобалната икономика в една вече предизвикателна обкръжаваща среда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още