IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Трудно ще постигнем целта си за инфлацията заради евтиния петрол

Искаме ефектите от паричната ни политика да се усетят във всички европейски страни, заяви членът на УС на ЕЦБ

11:08 | 20.01.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евалд Новотни: В контекста на подобряващата се икономическа ситуация делът на лошите кредити определено пада. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Евалд Новотни: В контекста на подобряващата се икономическа ситуация делът на лошите кредити определено пада. Снимка: Архив Ройтерс

Евалд Новотни е убеден, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще постигне доста трудно целта си за инфлацията (малко под 2%, б. ред.) заради ниската цена на петрола.

„Освен това целим ефектите от паричната ни политика да се разпространят във всички държави в Европа“, коментира Новотни, който е член на Управителния съвет ЕЦБ и гуверньор на Централната банка на Австрия Евалд Новотни по време на форума на списание Euromoney за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), който се провежда във Виена.

„Един от нашите мандати е да поддържаме ценовата стабилност. Той се изразява в поддържане на инфлация близка, но под 2%. Но по последни данни до момента инфлацията е 0%. Доста трудно е да се постигне целта заради ниската цена на петрола“, каза Новотни. 

Той определи като „необичаен“ спада в цената на петрола до 30 долара за барел, а публикуваните във вторник данни показаха нулева инфлация в еврозоната на месечна база и 0,2% на годишна база през декември.

Поради тази причина по негови думи трябва да се гледа инфлацията, изключваща волатилните цени на храните и горивата. „Има равновесие, ако се изключи ефектът от цената на петрола“, каза той.

Още преди презентацията си Новотни изрично предупреди, че няма да прави изявления по отношение на паричната политика, която води ЕЦБ, и да дава прогнози, имайки предвид предстоящото заседание на УС и „тихия период“, който трябва да спазват неговите членове преди всяка тяхна среща.

Новотни припомни за предприетите от ЕЦБ през декември мерки.

„Мерките на паричната политика работят, но пренебрегвайки целта за инфлацията, където нещата са повлияни от външни фактори“, заяви централният банкер.

Като положителни ефекти той посочи понижаването на лихвените нива и ускоряването на икономическия растеж, като добави, че пазарите очакват краткосрочните лихви да останат ниски в следващите поне две години.

„Това, което искаме да постигнем, е ефектите от паричната политика да се разпространят във всички страни“, заяви Новотни.

По думите му международната среда е изключително предизвикателна за развиващите се пазари, но регионът на Централна, Източна и Югоизточна Европа като цяло е пощаден от негативните ефекти, който тормозят развиващите се икономики.

„Има проблемни страни в региона, но перспективите са доста позитивни. Това е най-бързо растящият регион в Европа“, коментира още членът на УС на ЕЦБ.

Той спомена и за рисковете в настоящия момент, измежду които вдигането на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ, ситуацията в Китай и на развиващите се пазари като цяло.
„Покачването на лихвите от Фед не е еднократно явление, а старт на един процес, който ще се развива бавно. Икономиката прие това“, заяви Новотни и намекна, че Фед не е изненадал пазарите.

„Имаме пазарни турбуленции в Китай, но фондовият пазар не играе значима роля в световен мащаб в сравнение с този в САЩ. Тук по-скоро е въпрос на действия на правителството и психологически ефекти“, продължи той и добави, че не очаква дълбоки икономически последици.

По отношение на ефектите от монетарната политика на ЕЦБ за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа Новотни заяви, че в някои страни няма инфлация, изключвайки дори цените на енергията.

„А в някои от тях централните им банки таргетират инфлацията. Всички страни понижиха лихвените проценти, което като цяло е положителен фактор за икономиката“, продължи гуверньорът на Централната банка на Австрия.

„Кредитният растеж е положителен, но бавен. И тук има големи различия по страни. Това, което е интересно и е позитивно, че в контекста на подобряващата се икономическа ситуация делът на лошите кредити определено пада“, каза още Новотни.

По данни на Централната банка на Австрия делът на лошите заеми в България е третият по размер след този в Унгария и Румъния, кръжейки под 15% към средата на 2015 г.

Той не подмина и темата за отрицателните реални лихвени проценти, която определи като „притеснителна в краткосрочен план“.

Новотни отсече, че пред паричната политика има ограничения и тя не може да направи всичко. Поради тази причина той отново призова за провеждането на реформи – структурни и фискални.

Членът на УС на ЕЦБ каза още, че са нужни допълнителни инвестиции и публични разходи заради бежанците, „което би имало допълнителен положителен ефект за икономиките“.

Като обобщаваща оценка за влиянието на паричната политика на ЕЦБ на Стария континент Новотни каза, че до момента тя не е подхранила силен растеж на кредита, но не е довела и до издуването на балони на регионално ниво. Той добави и че развитието по отношение на цените на имотите в някои страни трябва да се наблюдават внимателно.
 

Всичко за паричната политика на водещите централни банки можете да прочетете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Положението е страшно не защото някой прави нещо лошо, а е такова, защото е налична сгрешена парична система, при условия на която не е възможно спасение от катастрофални кризи.Това, че ти противопоставяш едни жертви на държавна грешка спрямо други нейни жертви е проява на твоя последователност на въведени преди 300 година коварни заблуди.Ако сам прецениш, сам ще се увериш, че г-дата Мински и Кинделбергер са реални последователи на Джон Лоу, които ти пропагандираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за организирана престъпна група - банкова мафия която знаейки ,че системата е грешна умишлено прави различни номера от твърде големи за да фалират и т.н. балони знаейки прекрасно ,че държавата ще ги спаси защото това е по-малкото зло.Печатат се пари с които изкупуват акции на частни банки и т.н. фирми с което се надуват още балони.Историята е до болка позната и изследвана от множество големи икономисти като Мински и Кинделбергер, избутани извън мейнстрийма в последните 30 години.Положението е страшно и трябва голяма синхронизация на действията за да не се срине пирамидата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Атанасио,първо напишете какво разбирате за същината на "сегашната световна финан.система".Това, че нямате определение за същината на "сегашната световна финан.система" не Ви ли подсказва, че представените тези не са верни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Кризата е системна защото за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Кредитната експанзия неможе да накара БВП да расте непрестанно защото ''БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete Хванаха се в собствените си мрежи и сами доказаха ,че ''системата'' е грешна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ Инфлацията може да се разглежда като престъпление срещу човечеството - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Тези смешници още не са наясно ,че кризата е системна и ''БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete Казано кратко за да има растеж на БВП трябва да има растеж на крайното търсене но инфлацията увеличава неравенството тоест НАМАЛЯВА покупателната способност на хората от което има спад на крайното търсене а като няма крайно търсене на стоки и услуги как да има растеж на БВП ,и затова нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц пише: ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене...'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
При условия на сегашната сгрешена парична система ЕЦБ е със съдба на жертва. Не е полезна теза, че една жертва причинява актуални дългови кризи.Сгрешената парична система не е понятие, а реалност, която нанася злини, включително и на централните банки.Вярното е, че ЦБ разполагат с някои ограничени възможности временно да забавят ескалиране на кризи, но това става за сметка на завишени бъдещи щети.В света наличната сгрешена парична система се прилага от 300 години, но до времето на ескалиране на съответна криза дългов рак е необходимо достатъчно време. Също е вярно, че икономическият растеж подпомага забавяне ескалация на съответна дългова криза, но самият икономически растеж е луксозно условия за развитие на потенциалът за такава криза. Независимо какъв е икономическият растеж, при достатъчно време съответната дългова криза ескалира. В действителност при по-голям икономически растеж ескалират по-големи дългови кризи с по-значими щети.Аз представям изводи на база изследване, а Вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
ЕЦБ не е фактор за предизвикване на съвременни дългови кризи, тъй като водещата причина (сгрешената европейска парична система) не е в нейния обхват на дейност.Чрез своята дейност ЕЦБ може да регулира забавяне или ускоряване на криза, но не е техен водещ причинител.При роля за забавяне на криза ЕЦБ е с възможност за завишени бъдещи щети.Пример: Чрез ниска основна лихва за евро ЕЦБ забави ескалиране на кризата в Гърция, но същата се разви по-късно при завишени щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
"Поради тази причина по негови думи трябва да се гледа инфлацията, изключваща волатилните цени на храните и горивата. Има равновесие, ако се изключи ефектът от цената на петрола, каза той."Това всъщност е откровена протекционистична мярка, защото изхвърляйки петрола от инфлационната кошница той всъщност казва "ще даваме САМО напечатаните пари за петрол."Това влече 2 неща:1. Продавачите ще спрат да му приемат напечатаните хартишки2. Отлага момента на голяма инфлация в транспортните услуги и храните, защото те индиректно са свързани с петрола, който след т. 1 ще поскъпне.Опитват се да решават дългови проблеми с моделиране, чрез статистически инструменти които трябва да се използват за мониторинг..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Наново членът на Управителният съвет ЕЦБ и гуверньор на Централната банка на Австрия г-н Евалд Новотни доказва, че ЕЦБ не зачита наличие на сгрешена европейска парична система.С прилаганото въздействие ЕЦБ временно отлага ескалиране на катастрофални стопански кризи, но за сметка на бъдещи завишени щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още