IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха въвеждането на електронно гласуване

Против гласуваха БСП, ПФ и "Атака"

12:45 | 21.01.16 г. 8
Депутатите приеха въвеждането на електронно гласуване

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, АБВ и РБ електронното гласуване мина в парламента след близо три часа дебат. Против бяха БСП, ПФ и "Атака".

Гласуването в парламента беше задължително, след като в референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев, който се проведе на 25 октомври 2015 г. заедно с местния вот, участваха над 20% от гласоподавателите, но не минаха прага, с който той става задължителен.

69% от участвалите в допитването гласуваха с "да" за въвеждане на електронния вот, а днес тази позиция затвърди и парламентът.

Депутатите решиха, че трябва да има разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол върху изборния процес и сигурността на информационните системи.

Те задължиха правната комисия в Народното събрание до 29 февруари да одобри на първо четене промени в Изборния кодекс, включително и за въвеждане на електронния вот, а до 30 април - да бъдат приети и окончателно.

Въпреки това обаче по време на дебата стана ясно, че дори и да бъде въведено електронното гласуване със законови поправки тази година, ще минат години до същинското му изпълнение. Първо трябва да бъде изработена електронна система с идентификационен код, да се пробва пилотно на поне един вид избори, а преди това ЦИК вероятно ще трябва да проведе конкурс за създаване на такава система.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че след като повечето от участвалите в референдума са поискали да имат възможност да упражнят правото си на вот и дистанционно, парламентът трябва да се съобрази с тях.

Според Мариана Георгиева от АБВ електронното гласуване ще е от полза не само на българите, които са зад граница, ами и на тези с физически проблеми.

Въпреки че съпредседателят на ДПС Четин Казак имаше забележки към въвеждането на дистанционния вот, в крайна сметка депутатите от движението единодушно го подкрепиха, защото беше прието предложението им да има гаранции за сигурността на вота.

"Ние винаги сме искали да бъде улеснен изборът на гласоподавателите, независимо дали живеят в страната или зад граница, но трябва да има гаранции, че няма да се манипулира вотът и докато не бъдат дадени такива, не можем да подкрепим въвеждането на дистанционно гласуване", припомни той.

Според лидера на БСП Михаил Миков електронното гласува е само начин да се намалят разходите на тези, които манипулират изборите, защото в схемата за купуване на гласове просто ще са ангажирани по-малко хора.

"В Ирландия и Холандия, които не са по-назад в компютърната сигурност от нас, е въведено, а след това и отменено електронното гласуване. В други страни като Великобритания, Швеция, Румъния въобще не се поставя въпросът за дистанционното електронно гласуване, защото то крие риск от манипулации, с каквито България се слави на всички избори", мотивира се соцлидерът.

Със същите аргументи против гласуваха и националистите. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък отсече, че 43-тото Народно събрание няма да може да направи това, което искат всички – постигане на честни и прозрачни избори.

Според него електронното гласуване носи риска от пълно проваляне на избори.

Той предупреди, че с него ще има 100% избирателна активност, но купена и контролирана.

Оше новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
Отн.:което пак е крачка напред де..но не и гласуване по интернетКое е крачка напред,че бай Доти ще ти има, наред с другите данни, и етикет за автентичност на политическа принадлежност.И утре, когато стане поредната политическа чистка, както текущо и периодично стават такива в BG бай Доти ще има и техническата възможност-да те поръча и на CD. Това ли е крачката напред?В тази държава има много други болни въпроси, които плачат за референдуми, но електронното гласуване не е сред тях-това е пясък в очите на избирателите и безрискова операция за статуквото.Истинските референдуми с риск за статуквото изглеждат много по-различно:1. Трябва ли да се отреже от бюджета пъпната връв на БАН, ако до 3 години не докарат поне една нобелова награда в страната?2. Дали пенсионерите от администрацията не трябва да бъдат автоматично и електронно уволнявани при навършване на пенсионна възраст?3. Може ли да има до безкрайност двойни стандарти и двойно законодателство в страна, която се води член на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 8 години
незнам дали не бъркам, ама електронно не значи дистанционно... аз го виждам в най-добрия случай тия да сложат по един апарат вместо бюлетини в стаичката, което пак е крачка напред де.... но не и гласуване по интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
pepince
преди 8 години
Време беше, поне на 2 милиона български граждани, които по принцип не гласуват ще се даде лесна възможност да упражнят правото си на глас...това е само началото на промяна на фасадната демокрация, а некой хора започват да се страхуват за топлите си депутатски и чиновнически столове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Питали радио "Ереван" може ли да си поръчаме храна по телефонаа радиото отговорило "Да, но ще ви я доставим по телевизията"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
ratten
преди 8 години
кебапчета електронно ли ще ги дават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
Setver
преди 8 години
Най-после и ние да вървим към налагането на електронното гласуване. Да може всеки да гласува от където пожелае с някакъв код. Така ще се запази анонимността на вота, никой (освен който трябва разбира се) няма да знае дали си гласувал и за кого. Отделно голям плюс ще е, че в кварталния интернет клуб може да се гласува под ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
" беше прието предложението им да има гаранции за сигурността на вота."Като какви например? "електронна система с идентификационен код" Кой код?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
potten
преди 8 години
Браво, ето че и ние вече тръгнахме по пътя на електронното гласуване. Така всеки да може да гласува от дома си, отделно може да се спестят пари за правене на изборни секции, всеки да гласува дистанционирано. Така ще е по-евтино да се правят избори, отделно може да се вдигне и активираността на електората до 99% или дори 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още