IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Шварцман: Регулациите навредиха на банките повече от финансовата криза

Според изпълнителния директор на Blackstone Group европейските банки са в състояние на отложено възстановяване

22:30 | 21.01.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стивън Шварцман. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Стивън Шварцман. Снимка: Архив, Ройтерс

Финансовите регулатори навредиха на банките повече отколкото финансовата криза, след което попречиха на възстановяването в Европа. Това заяви Стив Шварцман, главен изпълнителен директор на Blackstone Group, по време на Световния икономически форум в Давос, цитиран от Bloomberg.

“Регулациите направиха света по-опасен в някои отношения. Нямам вече доверие просто да оставя нещата в ръцете на регулаторите, предвид удивителните резултати”, каза Шварцман.

Според него някои финансови регулатори, които са контролирали индустрията преди кризата през 2008 г., не са си вършили добре работата. Действията им оттогава направиха някои фирми по-сигурни, но това имаше нежелани ефекти над пазарите като например някои дилъри бяха принудени да се изтеглят от пазара на активи с фиксирана доходност и да преминат към и без това затрудненото кредитиране.

„Във времена на стрес пазарите на активи с фиксирана доходност имат огромни пропасти, където трейдърите вече не могат да осъществят сделки, в резултат на което се стига до големи загуби“, казва Шварцман и допълва, че това се дължи на последиците от регулациите.

„Европа е толкова фрагментирана. Европейските банки sа в състояние на отложено възстановяване. Не знам какво ще правят в продължение на години, това е мистерия за мен“, заяви изпълнителният директор на Blackstone Group.

Той влезе в спор с холандския финансов министър Йерун Диселблум, който посочи, че властите е трябвало да се намесят и да спасяват банки, за да предотвратят колапс във финансовата система.

„Моля ви, не казвайте, че банките са прекалено регулирани. Бяхме принудени да се намесим за сметка на данъкоплатците и с огромни негативни ефекти върху реалната икономика и все още се справяме с тази ситуация“, каза Диселблум.

Холандският финансов министър призна, че предстои още работа, за да се гарантира, че банките имат достатъчно капитал, за да удържат на потенциални шокове. Според него капиталовите изисквания са сред редицата теми, по които трябва да се работи, за да се помогне на банките да растат отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Атанасио,Защо за Вас казването на истина е "прекрачване на границата".Наградата "Оскар" се дава за постигнати художествени постижения за направа на филм, а не за представяне на истина.Представеното от Вас "пораждане на по-големи ... кризи" сега не е поради някакво криминално деяние, а от лошото влияние на сгрешената парична система.Ако се интересувате от научни знания и проучите същината на наличната сгрешена парична система щяхте да знаете, че ако тази грешка не се допускаше, то държавите нямаше да имат сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
"Бяхме принудени да се намесим за сметка на данъкоплатците и с огромни негативни ефекти върху реалната икономика и все още се справяме с тази ситуация, каза Диселблум." - ситуацията още я няма че да се справяте , ситуацията я оставихте за утре ако не се лъжа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Прекрачваш ''границата'' и защото ''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ ''...шефа на БНБ Иван Искров, който препоръча на посланик Джон Байърли да гледа филма Inside job.'' - https://bivol.bg/gnili-yabulki-bis.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Атанасио,не се ли чувстваш неудобно с измислици от филми да обясняваш ставащо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 4ВЪТРЕШНА АФЕРА.INSIDE JOB - https://***.facebook.com/pencho.mitev/videos/vb.100000162545351/942510512431025/?type=3&theaterпърва част "Как стигнахме до тук"Документален филм за "кризата" и за това как монетаро-фашизоидите банкери си играят на финансова "индустрия". И унищожавайки ни с нея... СА СИ УСТРОИЛИ НАЙ-ПЕЧЕЛИВШИЯТ И НАЙ-ПЕРФИДНО СПЕКУЛАТИВЕН, ИЗЦЯЛО НЕМОРАЛЕН И ПРЕСТЪПЕН, "БИЗНЕС".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Все още банкерите не зачитат, че сега са жертви на сгрешена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Спасяването на банките беше по-малкото зло за да не се срине свет.фин.системаСпасяването на Гърция беше заради немските и френски банки за да не се получи ефектът на доминото Нарастването на държавния дълг обикновено идва едва след избухването на поредния балон, когато държавата трябва да се намеси за да спаси банки или огромни компании или за да изплаща социалните плащания като помощи за безработица. Историята е до болка позната и изследвана от множество големи икономисти като Мински и Кинделбергер, избутани извън мейнстрийма в последните 30 години.Всичко започна с отмяна на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год.,който разделя инвестиционната банкова дейност от дейността по депозитите, за да не се допускат спекулации и конфликти на интереси. Събрал съм фактите как са откраднати десетки трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
само като му видях на тоя кавалчок фамилията и веднага се разбира от какво мръсно котило е "Шварцман" .... марш веднага в концлагера гадино ше ви се невидат и банките .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Ти вероятно се шегуваш. В момента европейските банки са в много по-лошо състояние от това, в което бяха преди 7 години в началото на кризата. Регулациите на ЕС превърнаха банките в ходещи зомбита, които не са в състояние да кредитират. А регулациите върху корпорациите родиха 30 милиона безработни в ЕС или това е 25 годишен рекорд. Ако продължаваме така Европа ще се върне в каменната ера под натиска на зелените комунисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Vesko94
преди 8 години
Диселблум ми стана доста антипатичен покрай гръцката криза, но в този случай му правя евала за казаното. Личното ми мнение е, че има все още редица пропуски в регулациите и на банките, и на корпорациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още