IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард ще се кандидатира за втори мандат начело на МВФ

Имах честта да получа подкрепата на Франция, Великобритания, Германия, Китай, Корея, пояснява директорът на фонда

09:57 | 22.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като в сряда Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че планира да открие процедура за избор на нов шеф, в петък сегашният директор на фонда Кристин Лагард обяви официално, че ще се кандидатира за втори мандат начело на институцията, предава Ройтерс.

„Да, аз ще кандидатствам за втори мандат“, заяви Лагард пред френския телевизионен канал France 2. „Имах честта да получа подкрепата на Франция, Великобритания, Германия, Китай, Корея от самото начало на процеса“, каза тя в интервюто си за France 2 от Давос. 

По неписани правила европейците назначават шеф на МВФ, а американците имат решаващия глас за директор на Световната банка. Но този ангажимент е все по-често критикуван, тъй като развиващите се страни настояват да получат повече влияние в международните финансови институции. 

Кристин Лагард, която се ползва с уважението на международните лидери, заяви още през миналата година, че е готова да управлява МВФ още един мандат. Досега не са се появили други претенденти за поста.

Припомняме, че Лагард бе обвинена в небрежност при изплащане от около 400 милиона евро на бизнесмена Бернар Тапи, докато тя бе министър на финансите на Франция. През миналия месец френски съд реши Лагард да бъде съдена, а в отговор тя каза, че ще обжалва това решение. 

„Чувствам, че винаги съм действала в интересите на държавата и в рамките на закона. Аз съм уверена за себе си. И се надявам, че съдът... ще се съгласи с мен“, каза тя пред France 2.

"Изправени сме пред три основни риска на належащите резултати – единият от тях е мащабното преминаване към нова китайска икономика, което изглежда трудно, но те са решени да го постигнат и то е добре дошло. Преходът от много голям растеж към по-малък и от икономика, движена от износа към икономика, движена от потреблението, от промишлеността към услугите.  Всичко това е огромна задача и ще предизвика известна волатилност на пазарите, по-ниските цени на суровините – също, както и асинхронната парична политика по целия свят и промените, които очакваме през 2016 г.", каза Лагард пред Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още