IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои пазари са на "меча" територия?

Инвеститорите на фондовите пазари преживяват най-лошия старт на годината в историята

15:02 | 23.01.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Поне 40 фондови пазари в цял свят с обща стойност 27 трлн. долара са на "меча" територия, докато инвеститорите преживяват най-лошия старт на годината изобщо, коментира Bloomberg.

Великобритания е поредният пазар, който отчита спад от над 20% спрямо пика си, докато на Индия ѝ трябва по-малко от 1%, за да премине прага, който трейдърите описват като начало на "мечи" пазар.

Общо 19 пазара на стойност 30 трлн. долара отчитат спад между 10% и 20%, изпадайки в т. нар. корекция, сочат данни, събрани от Bloomberg сред 63-те най-големи пазари.

Развиващите се страни понасят най-много тежестта на срива, представлявайки два от всеки три "мечи" пазара. Забавящият се растеж на Китай, сривът на цените на петрола с 24% тази година и волатилността на варутните пазари са довели до най-лошия старт на акциите на развиващите се пазари в историята.

Сред фондовите индекси, които са на път да навлязат в "меча" територия, са Австралия, Индия и Чехия, които отчитат спад от около 19% спрямо върховете си. Нова Зеландия и Унгария засега се съпротивляват най-добре на сътресенията, ограничавайки загубите си до по-малко от 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Само за Info ... GDX - trade volume on Friday - 32$ mln. Незнам честно за колко години оборота е тва на БиФиБито ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ти погледни само дневния оборот на златните миньори GDX то ще да е годишния оборот от БФБ и да се надявам да сте се убедили че при нас борса няма .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Чичо Манчо
преди 8 години
БФБ: Меме ме нема във целата схема... Пара ми треба за злоупотреба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още