IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов сезира прокуратурата след сигнал за искан подкуп от бизнесмен*

Писмо по случая, свързан със сделката за Химко, е постъпило в Министерския съвет

15:54 | 25.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов сезира прокуратурата след сигнал за искан подкуп от бизнесмен*

Министър-председателят Бойко Борисов е сезирал прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) след сигнал от бизнесмен, че му е искан подкуп за участие в търга за активите на „Химко“ – Враца.

Писмо по случая е постъпило в Министерския съвет на 15 януари 2016 г. от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов, информира пресцентърът на кабинета. Копия от писмото са изпратени до главния прокурор Сотир Цацаров и до шарже д`афер Мартина Стронг. Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая.

Пред телевизия по Би Ай ти Ян Аронов твърди, че на компанията му е  бил поискан подкуп от 500 000 евро,  за да закупи завода. Лицето, преговаряло за парите, се е представило като близък до премиера Борисов. Според Аронов в преговорите е участвала и синдикът на „Химко“ Росица Томова, пише на сайта на телевизията. 

Преди дни стана ясно, че компанията „НСН Инвестмънт“ със собственик депутата от ДПС Делян Пеевски е купила активите на химическия завод.

Пак по същия повод в друго по-ранно съобщение от пресцентъра на Министерския съвет се казва, че министър-председателят е призован да се намеси, за да спре свързаната с корупция група. Там пише още, че премиерът няма съветник с фамилия Богданов, както е сигнализирал бизнесменът.

В съобщението се уточнява, че „Химко” АД е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие. То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите.

Осребряването се извършва от назначения от съда по несъстоятелност синдик – Росица Томова от София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите се извършва по определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва.

Държавата няма собственост в активите на „Химко” АД и намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията разделение на изпълнителната и съдебната власт. Въпросите, които бизнесменът поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността, препоръчва администрацията на Министерския съвет.

Междувременно прокуратурата съобщи, че е получила сигнал от бизнесмена на 20 януари, в който той твърди, че му е поискан подкуп от лице, представител на синдика  и  представящ се за партньор на министър-председателя Бойко Борисов.

Сигналът незабавно е разпределен на прокурор от Върховна касационна прокуратура и е изпратен на териториално компетентната прокуратура – Окръжна прокуратура – Враца. Указано е извършване на проверка заради съдържащите се в сигнала данни за извършено престъпление по служба от синдика и подкуп.

Действия по сигнала извършва и Софийска градска  прокуратура предвид данните за поискан подкуп.  По случая е възложена и проверка на ДАНС, уточняват от прокуратурата.

Министерството на правосъдието пък обеща проверка на Росица Томова в качеството й на синдик.

*Новината е допълнена в 17.26 ч. и 17.55 ч. с информацията от прокуратурата и Министерството на правосъдието. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Богданов оставил ли си е ксерокс копие на личната карта на въпросния бизнесмен?Струва ми се, че на ББ интимно му напомнят, че ако не си изпълнява задълженията, ще му цъфнат далаверите с "партньорите", ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Ivetka
преди 8 години
Да, 10 дни го криха и след като през уикенда изтече информация за писмото веднага ги "сезирал". #Видимопрестъпни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
abc
преди 8 години
Е, писмото от изнудваната фирма е пристигнало в МС на 15.01, днес/ 25.01/ е сезирана ДАНС и прокуратурата??!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още