IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВСС отказа да се саморазпусне

Съдебните кадровици приеха контрадекларация, в която определят призива на управляващите като пореден опит за груба политическа намеса

16:50 | 27.01.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
ВСС отказа да се саморазпусне

Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да се саморазпусне, както настояха във вторник ГЕРБ и Реформаторският блок в отделни декларации.

В контрадекларация, приета днес, ВСС определи призива на управляващите като "пореден опит на политически сили за груба намеса в работата на независимата съдебна власт".

Съдебните кадровици декларират, че припознават своята отговорност, но виждат решаването на проблемите в съдебната власт, посочени от доклада на Европейската комисия, в споделената отговорност между властите.

Според тях предсрочно прекратяване мандата на ВСС няма да подобри работата и организацията на съдебната власт и даже крие рискове от задълбочаване на проблемите.

Органът допълва още, че е обект на “манипулативни внушения и целенасочени атаки” от формирането му.

Единствено Калин Калпакчиев гласува против декларацията, съобщава БНР. Според него това е един лицемерен отговор на една лицемерна политическа позиция, който подменя дебатите за по-важното от това колко да продължи животът на ВСС, а именно - какво пише в доклада на Европейската комисия (ЕК).

Според Калпакчиев ВСС дължи незабавен отговор на критиките за "смачканата" проверка по скандала "Яневагейт", за двегодишния неуспешен избор на председател и за отрицателните резултати от работата на Прокуратурата в сферата на корупцията. 

Той добави, че мнозинството от колегите му смятат, че не сега е моментът за подаване на оставка, въпреки че като морален акт този въпрос винаги стои открит, допълва БТА. “По чисто юридически и практически съображения подаването на оставка сега няма да реши нито един от проблемите на съдебната власт и ВСС, защото изборът на нов състав на ВСС по новите правила сега е невъзможен”, каза Калпакчиев.

Той изтъкна още, че в доклада на ЕК за първи път е подчертано, че е важно включването на съдиите и председателя на Върховния касационен съд в борбата за съдебна реформа, както и опитът да се преведе на гражданите защо е важна реформата и какво е тяхното участие в осъществяването й. По думите му това е пътят, защото няма кой да извърши реформата отвън.

Утре членовете на ВСС ще се съберат, за да обсъдят доклада на Еврокомисията.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че мнозинството ще се съобрази с решението на ВСС, въпреки че настоява за оставката на органа.  

"Това е тяхно право. Ние просто изразихме мнение, което съответства на обществените оценки”, коментира Цветанов, цитиран от Нова телевизия.

ДПС обаче поддържа тезата, че искането за оставка е в нарушение на Конституцията. "Заварените към момента на приемането на тези промени изборни членове на ВСС довършват мандата си. Тоест това е конституционен текст. За нас е учудващо как може само след месец и половина да се излиза с призив да се наруши Конституцията”, коментира Четин Казак.

По-рано лидерът на БСП Михаил Миков определи искането за оставка на ВСС като груба политическа намеса. Радан Кънев от Реформаторите обаче потвърди позицията на партията: "Ние оставката винаги сме я искали и си я искаме. Само че да не се опитват да си бършат с нас или с Христо Иванов ръцете, защото си ги изцапаха сами”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
може, а това намеса в работата на парламента ли е ? ... квато смотана логика има другаря миков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
По-рано лидерът на БСП Михаил Миков определи искането за оставка на ВСС като груба политическа намеса.---- абе кулски профан, щеше да е намеса ако силово ги свалят, иначе всеки може да иска нещо колкото си иска .... аман от политически дивиденти на дребно!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
ВСС да каже на НС да се саморазпусне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
forexar
преди 8 години
A? Каква изненада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още