IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столицата губи милиони заради неразвитата дестинация Витоша

Не е необходимо да се изграждат повече ски съоръжения, според експерт

09:51 | 28.01.16 г. 1
Столицата губи милиони заради неразвитата дестинация Витоша

Около 120 млн. лева годишни приходи от туризъм губи България заради неразвитата дестинация Витоша. Това каза пред БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Без планината столицата е негостоприемна, с неоползотворен потенциал от над 6 хил. легла в хотелите в града. Това е така заради занемарената планина с допотопни съоръжения, очакваща връзката си с метрото, превърната в поле на битка на нездрави интереси, заяви експертът.

Според Драганов Витоша е ясен пример за липсата на отношение към собственост, в много случаи публична, която не само, че е занемарена, но и се управлява по начин, който я прави опасна за хората.

Решение на проблема експертът вижда чрез регулиране на собствеността. "Това се налага, защото сега, от една страна, има отказ от управлението й от четири общини - собственици на планината, а от друга - липсва видимо отношение на концесионерите към собствеността, така че да я управляват в полза на обществото", коментира Драганов.

Той изтъква, че е крайно време със закон да се регламентира създаването на туристически зони, места и точки, както това е уредено в законодателството на много европейски държави. Това би улеснило управлението на тези зони, особено когато става въпрос за сложни пресечени местности.

В законодателството ни е уредено къде са пасищата и сечищата, ловните стопанства, но липсва определение на понятието туристически зони, отбеляза Драганов. Туристическата зона има ясна граница на имота, с регламентирани възможни дейности там, за да бъде опазена природата и нейното устойчиво развитие, животът и здравето на хората, които ще пребивават там, обясни експертът.

Той допълни, че дефинирането на зоните, местата и точките, маркирани по света като vista point, трябва да се разпише в Закона за туризма, възможно е да бъде и в отделен закон или да се впише към Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Според европейската нормативна практика туристическата зона може да се  се управлява от консорциум в полза на обществото. В консорциума общината задължително би трябвало да участва с минимум 25% заедно с останалите юридически лица. По този начин ще станат ясни отговорните за случващото се в рамките на туристическата зона.

Институционалният контрол върху зоните може да е както и досега - Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, Агенцията по метрология, Комисията по храните и други.

Няма нужда от още ски съоръжения

За да престане Витоша да бъде смятана за ненужен разход, не е необходимо да се изграждат повече ски съоръжения. Дори и със сегашната си база, ако обаче тя е съобразена с изискванията на 21 век и със съответната законова регламентация, планината би се превърнала в източник на приходи и атрактивна целогодишна дестинация, смята Румен Драганов.

Дори и да не изберем Витоша за предстоящата 5-дневна ученическа ваканция, експертът напомня, че зимните курорти са в готовност да ни приемат с децата на цени, които не са променени спрямо миналата година. Освен това потребителите ще почувстват по-малките разходи, свързани с пътуването, заради спада на цените на горивата с 50 стотинки за литър спрямо миналата година. За някои от туристическите обекти цената на горивата позволява да се предлагат и по-евтини нощувки, коментира той.

И тази ваканция над 80 на сто от българите, които решат да почиват с децата си, ще предпочетат да останат в българските курорти главно поради фактора цена и сигурност, коментира експертът. Едва 3% от българите могат да си позволят да отидат на ски с децата си в Италия, Швейцария и Франция, до 6% са тези, които ще посетят по-близки дестинации - Сърбия, Черна гора, Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
VladimirYosifov
преди 8 години
Г-н Драганов, КОЙ спря развитието на туризма на Витоша още преди 28 години ? Ако не се обявят престъпниците няма как да се решат проблемите .https://***.facebook.com/Mestopolojenie.Sofia/posts/10206974397416625?pnref=story
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още