IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Забавянето на влизането в еврозоната ограничава достъпа до финансиране

От организацията поискаха да бъде определена целева дата за приемането на единната европейска валута у нас

13:50 | 29.01.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БСК: Забавянето на влизането в еврозоната ограничава достъпа до финансиране

Всяко забавяне на присъединяването на България към еврозоната ограничава достъпа до финансиране и ще влошава конкурентоспособността на предприятията в страната, заявяват от Българската стопанска камара в свое становище.

От организацията допълват, че заплашени още са и перспективите за дългосрочен растеж, макроикономическата стабилност, както и на възможностите за обрат на пазара на труда.

Становището е изработено след редовно заседание на УС на БСК, по време на което е бил представен докладът "Присъединяването на България към еврозоната - очаквания, времева рамка, подготовка и необходими реформи", допълват от организацията.

Независимо каква е причината - действия или бездействия на изпълнителната и законодателната власт или други условия, забавянето на членството на страната във валутния съюз ще доведе до нарастващи неизвестности, се посочва в доклада на организацията.

В него са посочени още и основните рискове пред членството на страната в еврозоната. Сред тях са "нарастващи центробежни сили за раздробяване на ЕС", засилване на зависимостта на българската икономика от развитието на еврозоната, както и фактът, че общата парична система в еврозоната функционира без обща бюджетна и данъчна политика.

"Половинчатите и забавени промени в пенсионната система, здравеопазването и други ключови сфери ще оказват натиск върху фискалната стабилност и поддържането на съответствие с критериите от Маастрихт, отдалечавайки възможността за влизане в еврозоната и постигане на обрат за догонващ икономически растеж", заявяват от БСК.

В доклада си организацията посочва и някои от очакваните макроикономически и финансови ефекти от влизането ни във валутния съюз. Сред тях например е намаляването на разходите за финансови трансакции, на общия системен риск за банковата система, включване на ЕЦБ като "кредитор от последна инстанция", както и общо намаляване на лихвите - по кредитите, за държавния дълг, улесняване на достъпа до финансиране, както и увеличаване на инвестиционната активност и ръст на чуждестранните инвестиции.

От БСК показват, че последните конвергентни доклади на ЕЦБ (от лятото на 2014 година) са показали, че България покрива критериите от Маастрихт - инфлацията е -0,8% от референтна стойност от 1,7 на сто, дългосрочен лихвен процент 3,5% от 6,2% референтни, бюджетен дефицит от 1,5% от референтни 3 на сто и държавен дълг под 60% от БВП, а именно 18,9 на сто.

От БСК препоръчват ускоряване на подготовката за влизането в "чакалнята" на еврозоната и применане на целева дата за въвеждането на единната европейска валута у нас. Това може да стане след приключването на стрестестовете на банките, след изясняването на статута на Великобритания в ЕС, както и взимането на решения за миграционната криза в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Някои хора много искат да има ново обезценяване на - стоки, услуги и заплащане, както и възможност за "вливане на ликвидност", т.е. отново да има някакво "движение" и да изчезне "уравновесяването", което вече лека-полека се поражда от дефлацията (депресията). Знаят, че има ли равновесие и спокойствие - нЕма печалба такава, каквато им се иска!Е нЕма да има раздвижване, докато има дългове - това трябва да ви е ясно! Икономическите ви теории се видя, че НЕ работят, ако хората започнат да мислят трезво, а не консуматорски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Направо да обади, как вижда ВсичкИ приходи/заплати, пенЦии, соЦиални и прочие/ срещу ВсичкИ цени, т`ва горива, храни, напитки, цигари и прочие. Тогава картинката в Ойро, ще е интересна за всички, включително за всите от ЕЗоната.....И как е възможно в държава Цленка да има таквиз цифри. Има ли КонтраБанда/и далавера/ и има ли тя почва в БГ-то. Дан` почнат да идват с рейсове да пазаруват :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Която и държава за пример да вземеш ...Гърция , Италия па даже и Германия преди въвеждането на еврото са имали по висок жизнен стандарт .Пък той нашия сега е един стандарт...след туй , не ми се мисли.Я обади ти как виждаш пенсиите и заплатите на фона на цените в евро ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
И в какво точно ще се състои нокаута? 300 пъти ви се обясни, че с борда берем всички негативи на еврото, без да се ползваме от позитивите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
JonnieJ
преди 8 години
Тия лаладжии от БСК са царе на празните приказки! Там се е насъбрала тумба от лениви чиновници, които държавата хрантути и половината незнаят за какво са там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Значи според тебе , понеже сме на изкуствено дишане , туй ше е спасението ...безплатен обяд няма , а за мършава икономика като нашата въвеждането на еврото ше е истински нокаут ! Достъп до финансиране...кво ше ти финансират бе ...цървулите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
misanthrope
преди 8 години
Защото нямат валутен борд, 6таков. Освен това, Полша може да си позволи да не и дреме, защото е голяма. Чехите само се правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Я пробвай ти да обясниш защо на Чехия и на Полша например , не им дреме много за "единната" валута .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
misanthrope
преди 8 години
Ква еврозона къв Шенген? Орбан визионера каза да си траем и местната фауна се разля от кеф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още