IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противоречия между закони пречат на модернизацията на Витоша, твърди концесионерът

„Витоша ски“ настоява да бъдат отстранени противоречащи си текстове в Закона за горите, ЗУТ и Плана за управление на природния парк

15:53 | 29.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Противоречия между Закона за горите, Закона за устройството на територията (ЗУТ) и Плана за управление на Природен парк „Витоша“ възпрепятства модернизацията на лифтовете и ски пистите. Това е причината, поради която съоръженията в планината е невъзможно да се обновяват. Това твърдят от фирмата концесионер на пистите - „Витоша ски“.

Вчера Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, заяви, че България губи около 120 млн. лева годишни приходи от туризъм заради неразвитата дестинация Витоша. Той изтъкна, че без планината столицата е негостоприемна, с неоползотворен потенциал от над 6 хил. легла в хотелите в града заради занемарената планина с допотопни съоръжения.

Преди дни дете падна от кабинка на Симеоновския лифт, но се размина без травми. Случаят предизвика техническа проверка на съоръжението.

Днес компанията заявява, че от почти 10 години полага усилия да убеди държавните и общински институции, че модернизацията на инфраструктура във Витоша е абсолютно належаща. Компанията се позовава и на социологически изследвания, които доказвали, че гражданите на София категорично искат нова визия на парка.

Дружеството информира, че още преди 7 години е изготвило нов проект за Туристическа и ски зона Алеко, консултиран от канадската компания „Еко сайн“. „Проектът още е блокиран от жалбите на неправителствени организации, възползващи се от взаимнопротиворечащи си закони в България. Вместо неяснотите да бъдат изчистени, проблемът беше задълбочен. Приеха се промени в Закона за горите, които влизат в явна колизия с Плана за управление на ПП „Витоша“, казват от компанията.

„Според промените от 2012 г. в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове започва с промяна на статута на територията под самите тях, която в момента се води горска. Същевременно сега действащият План за управление забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Тоест планът забранява това, което законът изисква", казва концесионерът.

Освен със Закона за горите, Планът, според компанията, влиза в противоречие и със ЗУТ. Планът допуска подмяната на съществуващите лифтове, но, за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете. Тази подмяна, по смисъла на ЗУТ, е строителство, а ново строителство, съгласно действащия План за управление, е забранено. "Това противоречие между Закона за горите, ЗУТ и Плана за управление блокира модернизацията на Витоша. И независимо кой е собственик на съоръженията, той няма възможност да я извърши“, казва компанията.

В съобщението се настоява да се синхронизират трите нормативни акта. 

Концесионерът декларира, че е готов да извърши пълна модернизация на съоръженията веднага щом това бъде разрешено от нормативната уредба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Крайно време е Витоша да започне да бъде развивана като целогодишен курорт, който предлага чудесни условия за спорт, отдих и туризъм! Не можем да си позволим лукса планината да стане заложник на "зелените" терористи, които играят по свирката на един червенобузест банкрутирал олигарх!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още