IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст на САЩ се е забавил до 0,7% през четвъртото тримесечие

Докладът за БВП може да предизвика нова вълна от разпродажби на фондовите пазари

16:38 | 29.01.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономическият растеж на САЩ рязко се е забавил през четвъртото тримесечие, докато компаниите увеличават усилията си да намалят пренасищането от запаси, а силният долар и слабото световно търсене натежават върху износа, съобщава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с годишен темп от 0,7%, съобщи министерството на търговията на САЩ. Ведомството посочва, че по-ниските цени на петрола продължават да подкопават инвестициите на енергийните компании, а нетипичното за сезона меко време ограничава разходите на потребителите за комунални услуги и облекла.

Темпът на растеж съответства на очакванията на икономистите, след като през третото тримесечие достигна 2%.

Икономиката на страната се е разширила с 2,4% през 2015 г. без особена промяна след 2014 г.

Някои от пречките пред растежа обаче – запасите и мекото време, са временни и се очаква икономиката отново да ускори растежа през първото тримесечие. Като се изключат запасите и търговията, БВП на САЩ отбелязва ръст от 1,6%, показват данните.

Докладът за БВП на САЩ може да предизвика нова вълна от разпродажби на фондовите пазари, които са разклатени заради опасенията около анемичния растеж както в САЩ, така и в Китай.

Федералният резерв призна в сряда, че растежът „се е забавил в края на миналата година“, но отбеляза, че „условията на пазара на труда са се подобрили“.

През декември Фед повиши лихвените проценти за пръв път от юни 2006 г. Въпреки че централната банка не изключва възможността за още едно повишение през март, волатилността на пазарите може да отложи това решение до юни.

Потребителските разходи, които формират над две трети от американската икономическа активност, са се увеличили с 2,2% през последните три месеца на миналата година. За сравнение, през третото тримесечие на годината беше постигнат ръст от 3%.

Доларът, който е поскъпнал с 11% спрямо валутите на търговските партньори на САЩ от миналия януари насам, вероятно ще продължи да се отразява негативно на износа, което води до търговски дефицит, намалил ръста на БВП с 0,47 процентни пункта през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Е как ще се е забавил... нали увеличиха лихвите. Ей голяма стакмистика в тази "ДЕМОкратична" сбирщайн държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Тя картинката е ясна и е ясно какво ще се случи,но ако може поне да задържаттопката поне до месец май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още